Wageningen Universiteit

dodelijk dan sigaret Sigaar beetje minder dodelijk dan sigaret

19 apr 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Pijp- en sigarenrokers leven gemiddeld twee jaar langer dan sigarettenrokers. Dat ontdekte de Wageningse epidemiologe, ir. Martinette Streppel. Verlaagt de gemiddelde sigarettenroker zijn levensverwachting met zeven jaar, de gemiddelde pijp- en sigarenroker haalt âslechtsâ vijf jaar van zijn levensverwachting af.

Onderzoekers van het RIVM, het onderzoeksinstituut waar promovenda Streppel is gedetacheerd, volgen al sinds 1960 in de gemeente Zutphen een groep van enkele honderden mannen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze zijn geboren tussen 1900 en 1920. Dat project, de Zutphen Studie, leverde de gegevens die Streppel nodig had.
âJe kunt hier niet uit afleiden dat de risicoâs van sigaren en pijproken te verwaarlozen zijnâ, zegt Streppel. âOmdat pijprokers en sigarenrokers minder inhaleren is hun kans op een voortijdige dood of ziekte wat minder hoog. Maar hij is nog steeds aanzienlijk.â In het onderzoek, dat onlangs verscheen in Tobacco Control, kijkt Streppel ook naar de hoeveelheid sigaretten die de mannen rookten. Veel rokers denken dat het weinig uitmaakt hoeveel ze roken, maar dat idee spoort niet met de werkelijkheid, ontdekte de onderzoekster.

âMannen die minder dan tien sigaretten per dag rookten, verkortten hun levensverwachting met vier jaarâ, zegt ze. âRookten ze dagelijks dertig sigaretten of meer, dan verminderde hun levensverwachting met negen jaar.â Het was niet mogelijk om bij de sigaren- en pijprokers de matige en onmatige rokers van elkaar te scheiden. Hun aantal was te gering.

Volgens Streppels gegevens vermindert roken niet alleen de levensverwachting, maar ook de verwachting van het aantal jaren dat de rokers in goede gezondheid leven. Sigarettenrokers verliezen gemiddeld zes gezonde jaren, pijp- en sigarenrokers vijf. Weer is bij de sigarettenrokers de schade het grootst als ze veel roken. âMannen die minder dan tien sigaretten per dag rookten verloren drie gezonde jarenâ, zegt Streppel. âBij mannen die meer dan dertig sigaretten per dag rookten waren dat er elf.â

Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.