Wageningen Universiteit

klimaat Veen belangrijk voor klimaat

19 apr 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Het onderzoek naar klimaatverandering moet meer oog hebben voor het effect van venen op de uitstoot van de broeikasgassen koolstofdioxide en methaan. Dat vonden alle deelnemers aan het congres Carbon in Peatlands, georganiseerd door Wageningen Universiteit. Het congres trok meer dan twee keer zoveel bezoekers als verwacht.

Dat er honderdzeventig wetenschappers uit zestien landen op het congres af kwamen, is volgens organisator dr. Juul Limpens van de leerstoelgroep Natuurbeheer en plantenecologie een teken dat het onderwerp leeft. De congresdeelnemers kwamen uit diverse disciplines zoals landschapsecologie, hydrologie, paleo-ecologie, en biogeochemie, en bestreek daarmee het hele spectrum van het miniscule bodemleven tot de wereldwijde klimaatmodellen.

Venen zijn belangrijk voor het klimaat omdat ze enorm veel koolstof bevatten. Limpens: âZoveel als 75 procent van de koolstof in de atmosfeer ligt opgeslagen in venen.â Door veranderingen in landgebruik en klimaat dreigt die koolstof echter te oxideren, wat leidt tot uitstoot van koolstofdioxide en een verder opwarmende wereld. Voor Nederland hebben veranderingen in afbraak van veen opgeslagen in veenbodems onverwacht hoge consequenties: de bodemdaling in west-Nederland gecombineerd met rijzende zeespiegelniveau's leggen reeds nu al grote druk op het waterbeheer in deze regio. Gelukkig begint de aandacht voor deze problemen ook op Europees niveau door te dringen: binnenkort verplicht de Europese bodemrichtlijn ons vele malen meer aandacht te besteden aan de gevoeligheid van bodems voor klimaatverandering. Drainage van venen en veenbranden in Zuidoost-Azië leveren, zo schat dr. Aljosja Hooijer van WL Delft Hydraulics, al een emissie op die gelijk is aan acht procent van de wereldwijde uitstoot van fossiele brandstof

In het onlangs verschenen rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is erg weinig aandacht besteed aan de rol van venen in het klimaat. De aanwezigen vonden het congres een eerste stap om daar verandering in te brengen.

Martin Woestenburg

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.