Gemeente Soest

Wat vinden 'nieuwe' Soesters en Soesterbergers van de gemeente?

Datum: 19/04/2007

Wat leeft er onder de inwoners van de gemeente Soest? Wat vinden zij van de afhandeling van meldingen en klachten? Wat zijn 'hot issues' bij de belangrijkste klanten van de gemeente? Waar kan de gemeente Soest meer aandacht aan besteden?

Kort geleden bezochten zo'n 150 nieuwe Soesters en Soesterbergers het gemeentehuis om kennis te maken met de gemeente tijdens de welkomstavond nieuwe inwoners. Deze nieuwbakken inwoners kregen ook de kans om hun ervaringen, impressies en houding tegenover de gemeente te uiten. Een bloemlezing van de hot issues mét daarbij het antwoord van het college van burgemeester en wethouders:

Algemeen

- Wat is de stand van zaken over Vliegveld Soesterberg? Antw.: 80% is eigendom van de gemeente Soest. Besloten is dat 80% van het terrein naar de natuur gaat en 20% bebouwd mag worden. De partijen die hier gezamenlijk over beslissen zijn de gemeente Soest, gemeente Zeist en de provincie.


- Wij missen een wekelijkse markt.
Antw.:Er zijn al plannen om een wekelijkse markt op de Van Weedestraat te houden. Momenteel is er overleg met de winkeliers hoe dat het beste vorm kan krijgen.


- Het ophalen van de vuilnisbakken 1 keer per week vinden wij erg weinig. Zeker als het van de zomer warmer is dan 25 graden. Antw.:Er is met het RMN een dienstverleningsconcept afgesproken waar een bepaalde prijs aan hangt. De burgers betalen een lage afvalstoffenheffing. Als de bakken vaker geleegd moeten worden betekent dit dat de afvalstoffenheffing omhoog zou gaan. Overigens is het toegestaan tijdens warme perioden groente-, fruit- en tuinafval in de afvalcontainer te deponeren die het eerst wordt geledigd. Zie hiervoor ook de afvalkalender van de RMN.


- Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in Soest voor de komende tijd?
Antw.:Verkeers- en vervoersplan, Wet WMO, Breedtesport, centrum Soesterberg, wijkvernieuwing Smitsveen, jongerenwerk, bouwen buiten rode contouren, toegankelijkheid gezondheidsdienst, Meander Medisch Centrum, nota sociaal-economisch beleid, discussie lage lasten - hoge ambitie gemeente Soest


- Zijn er daklozen in de gemeente Soest? En zo ja hoe wordt hier mee omgegaan?
Antw.:Er zijn geen daklozen in de gemeente Soest. Amersfoort is als 'centrum-gemeente'aangewezen om faciliteiten te hebben voor daklozen.


- De wachtlijsten op de basisscholen zijn erg lang. Als je hierheen verhuist is het niet mogelijk een school in je eigen wijk te vinden. Antw.:Het klopt inderdaad dat er voor scholen wachtlijsten zijn. Kinderen worden soms al ingeschreven als ze nog maar een paar maanden oud zijn. De openbare scholen zijn echter altijd verplicht om kinderen aan te nemen en dus kan je kind altijd naar school toe. Al zal dat niet altijd in je eigen wijk zijn.


- Hoe serieus wordt er in de gemeente naar de wijkbeheerteams gekeken?

Antw.:Heel serieus. Elke wijk heeft zijn eigen budget, waar projecten mee gefinancierd kunnen worden. Elke wijk heeft zijn eigen werkgroep, bestaande uit wijkbewoners, de wijkcoördinator van de gemeente en de wijkagent. Deze werkgroep wordt betrokken bij projecten die van toepassing zijn op hun wijk.


- Hoe zit het met de glazenwassersoorlog, wordt hier iets aan gedaan? Antw.:Ja, de poltie heeft de zaak in onderzoek. Mocht u iets verdachts opmerken, dan dit graag melden bij de politie.


- De frequentie van de raadvergadering is niet erg hoog. Is dit wel voldoende om alle onderwerpen te behandelen?
Antw.:Vorig jaar was de frequentie hoger. Na evaluatie bleek dat een vergadering 1 keer in de 4 weken voldoende was.

Openbare ruimte

- Er is geconstateerd dat er veel hondenpoep op straat ligt. Antw.:Het opruimen van hondenpoep is in eerste instantie de eigen verantwoording van de hondenbezitter. Sociale controle is erg belangrijk. De gemeente zet zich wel in om hierop te handhaven, zover dat mogelijk is. Er staan hoge boetes op.


- Er zijn te weinig afvalbakken. Vooral met het uitlaten van je hond is het vervelend als je niet tijdig het papieren zakje kwijt kunt.

Verkeer

- Er zijn weinig openbaarvervoersmogelijkheden van Soest naar Soesterberg.
Antw.:Voorheen was er helemaal geen verbinding tussen Soest en Soesterberg. In overleg is dat nu wel georganiseerd, maar is de frequentie erg laag. Het openbaar vervoer in de regio is een aangelegenheid van de provincie. We proberen als gemeente wel zo veel mogelijk druk uit te oefenen.


- Er wordt veel te hard gereden in Soest, zeker ook in de woonwijken. Antw.:Er zijn momenteel 3 politiesurveillanten die hier ook op controleren. Er zijn nog 4 vacatures. Hopelijk worden deze snel ingevuld en kan er meer controle komen.