Nieuw-Vlaamse Alliantie


VLD-strijdpunten: oude wijn in nieuwe zakken (19/04/07)

De VLD lanceerde tien strijdpunten waarmee de partij naar de federale verkiezingen stapt. Het lijstje overtuigt absoluut niet. Zo beloven de liberalen opnieuw 200.000 nieuwe jobs. Nochtans zijn de vier jaar geleden beloofde 200.000 jobs nog niet verwezenlijkt. Voorzitter Somers spreekt over 160.000 jobs, maar vergeet erbij te zeggen dat het vaak gaat om door de belastingbetaler gesubsidieerde jobs (o.a. via dienstencheques), en dus niet om volwaardige nieuwe banen.

Een tweede aandachtspunt betreft belastingverlagingen en vereenvoudigingen. Ook dat klinkt vertrouwd in de oren. Was het ook al geen belofte bij de vorige federale verkiezingen? Ondanks het goede rapport dat Verhofstadt zichzelf geeft, veranderde er de voorbije legislatuur niets. Nauwelijks een paar weken geleden toonde Eurostat dat pjinlijk aan: de fiscale druk daalde onder Verhofstadt niet, maar steeg zelfs licht van 47,6 % in 1999 naar 47,7 % in 2005. Het land bekleedt hiermee de derde plaats in Europa, na Zweden en Denemarken! En nu probeert de VLD de kiezer opnieuw warm te maken met dezelfde belofte.

Vreemd genoeg wil de VLD ook van de vergrijzing een thema maken. Nochtans werd ons gezegd dat met het paarse Generatiepact alles onder controle was! Onze kritiek wordt nu door de VLD onderschreven: het Generatiepact is ondermaats en niet in staat om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. De VLD slaagde er dan ook niet in de financiering van ons sociaal systeem te waarborgen.

Ook het werk maken van een moderne justitie zien we weer opduiken. Nochtans werden reeds in het paarse regeerakkoord van 2003 ingrijpende maatregelen aangekondigd om justitie efficiënter te maken. Het resultaat na vier jaar: geen informatisering van justitie, geen werklastmeting, geen volwaardig jeugdsanctierecht, nog steeds overbevolkte gevangenissen, tal van ontsnappingen, onverklaarbare voorwaardelijke vrijlatingen, De VLD liet de PS ongemoeid knoeien op het departement en durfde op geen enkel ogenblik minister Onkelinx ter verantwoording roepen!

Tot slot wil de VLD zelfs een thema maken van het afwijzen van separatisme. De partij wil hiermee duidelijk de Franstaligen paaien en Verhofstadt op weg helpen naar een derde ambtstermijn. De Vlaamsgezinde kiezer weet daarmee meteen wat hij op communautair vlak van de liberalen mag verwachten: niets. Wie kiest voor de VLD, kiest voor de communautaire stilstand. Zoveel is duidelijk.

Na acht jaar Verhofstadt, waarin op essentiële vlakken zoals justitie en fiscaliteit geen vooruitgang geboekt werd, is het lijstje met strijdpunten van de VLD totaal ongeloofwaardig. De N-VA rekent dan ook op het gezond verstand van de Vlaamse kiezer om zich niet nogmaals te laten strikken. Nog vier jaar paars zou dramatische gevolgen hebben voor Vlaanderen.

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be