Bonden dagen RWE Energiebedrijven voor de rechter

19.04.2007 / 14:41 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

Bonden dagen RWE Energiebedrijven voor de rechter

Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak spannen een kort geding aan tegen de energiebedrijven van RWE. Met dit kort geding eisen de bonden dat iedereen die bij RWE Haarlemmermeergas en RWE Obragas werkt onder de distributie-cao valt. De twee dochtermaatschappijen in Hoofddorp en in Helmond zijn via de werkgeversorganisatie WENb gebonden aan de distributie-cao.

Het moederbedrijf RWE Energy, dat niet is aangesloten bij de werkgeversorganisatie, neemt nu echter mensen in dienst. Zij detacheert ze bij een van de dochterbedrijven tegen andere arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat er grote verschillen in salaris zijn tussen mensen die hetzelfde werk verrichten, soms wel honderden euro's per maand. Ook lengte van de werkweek verschilt (38 of 40 uur) en de gedetacheerde werknemers krijgen geen overwerkvergoeding. Volgens de CAO hebben werknemers recht op een eindejaarsuitkering en een pensioenvoorziening via het APB. De gedetacheerde werknemers hebben daar geen recht op. Door deze werkwijze ontduiken de bedrijven de distributie-cao, terwijl ze wel afgesproken hebben die na te leven. Het gaat om honderden mensen.

De bonden willen dat er een eind komt aan deze illegale praktijk. Pogingen om de bedrijven via overleg zover te krijgen zijn tot nu toe vergeefs geweest. Reden om de bedrijven voor de rechter te dagen.

Het kort geding vindt plaats op maandag 23 april om 9.30 in het Gerechtsgebouw aan de Leeghwaterlaan 8 in Den Bosch.

Meer informatie
Christien Boomsma, voorlichter Abvakabo FNV, 06 51 21 84 02 Joost van Herpen, bestuurder Abvakabo FNV, 06 51 57 69 40 Jan Spijk, voorlichter CNV Publieke Zaak, 06 51 24 40 64 Theo Quist, bestuurder CNV Publieke Zaak, 06 51 24 40 28