Nieuw-Vlaamse Alliantie


Mark Demesmaeker vraagt taalbeleid voor VDAB bij begeleiding Nederlandsonkundige werklozen (19/04/07)

Mark Demesmaeker ondervroeg in het Vlaams parlement minister Vandenbroucke over het hoge aantal werkzoekenden in Halle-Vilvoorde dat geen of onvoldoende Nederlands spreekt.
Uit cijfers die Mark Demesmaeker op een eerdere vraag kreeg, blijkt dat in 2006 voor het eerst meer dan 50 % van de werklozen niet Nederlandstalig was. 65 % van hen spreekt bovendien geen of nauwelijks Nederlands.

Ondanks deze harde realiteit en ondanks de inspanningen die de VDAB reeds levert, daalde in 2006 het aantal deelnemers aan de gratis taalcursussen. Mark Demesmaeker: Op basis van de cijfers is het duidelijk dat de genomen maatregelen ontoereikend zijn. Er zijn bijkomende concrete maatregelen nodig om onder andere de langdurig werklozen te verplichten een taalcursus Nederlands te volgen.

Minister Vandenbroucke onderschreef de analyse van Mark Demesmaeker en kondigde een aantal bijkomende maatregelen aan. Zo komen er twee extra lesgevers voor het project Nederlands op de werkvloer en krijgen KMOs ook de kans om gebruik te maken van het project. Ook het project van de individuele beroepsopleiding met taalondersteuning (IBO) zal extra gepromoot worden. Daarnaast zal in overleg met het Vormingsfront voor de Uitzendarbeid onderzocht worden hoe cursussen Nederlands kunnen aangereikt worden aan interimkrachten. Specifiek voor de Rand zoekt de minister naar mogelijkheden om praktijkopleidingen en functiegericht Nederlands te combineren in de opleidingen die de VDAB aanbiedt.

Mark Demesmaeker pleit voor een sterk uitgebouwd taalbeleid door de VDAB dat het duidelijke signaal geeft dat het leren van Nederlands een vereiste is. Hij pleit eveneens voor een kordater optreden van de VDAB in het overmaken van dossiers van onwilligen aan de RVA. Hij zal ook in de toekomst de ontwikkeling verder blijven volgen en indien nodig om bijkomende initiatieven vragen.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be