Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


WEKELIJKS PERSBERICHT

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor:
Parkeerloket naar stadsdeelkantoor
Bewoners kunnen welkomstborden kiezen
Buurtoverleggen leveren resultaat op
Uit de stadsdeelraad: discussie over concept Nota Wonen

Parkeerloket naar stadsdeelkantoor De Baarsjes
Alle parkeerzaken worden vanaf 2 mei afgehandeld aan het loket van het stadsdeelkantoor. De balie bij de Mercatorpleingarage wordt opgeheven. Woensdag 2 mei neemt portefeuillehouder parkeren Ab Cherribi het nieuwe parkeerloket in gebruik. De parkeerbalie verhuist naar het stadsdeelkantoor om de dienstverlening te verbeteren. Bewoners, ondernemers en bezoekers van De Baarsjes kunnen nu voor alle diensten en vragen terecht op één plek: het stadsdeelkantoor. Hier kunnen zij bijvoorbeeld verschillende soorten parkeervergunningen aanvragen of parkeerkaarten kopen. De openingstijden zijn op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en op dinsdag van 13.00 tot 20.00 uur (avondopenstelling). Voor het loket van Burgerzaken blijven de huidige openingstijden gelden. Meer informatie over parkeren is te krijgen bij het parkeerinformatienummer van PCH parkeerservices: 0900 202 7070 (lokaal tarief) of op www.baarsjes.amsterdam.nl/parkeren. Deze week wordt huis-aan-huis een nieuwe parkeerfolder met de actuele tarieven, regels en contactgegevens verspreid in De Baarsjes. Hierin wordt de verhuizing van de parkeerbalie duidelijk aangekondigd. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Bewoners kunnen welkomstbord kiezen
Naar aanleiding van de reacties van het bewonerspanel op de vraag 'hoe wilt u Baarsjesbezoekers verwelkomen?' komt het Dagelijks Bestuur binnenkort met drie varianten voor een welkomstbord. Uit deze drie varianten kunnen bewoners via internet een keuze maken die 12 juni aan de commissie Stadsdeelwerken (dinsdag 12 juni) wordt voorgelegd. Het ontwerpbureau No-Office, gevestigd in De Baarsjes, krijgt de opdracht de verschillende varianten te ontwerpen. Bij het plaatsen van de borden langs de belangrijkste toegangswegen van De Baarsjes wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande palen om de borden aan te hangen. De borden worden ontworpen in de stijl van Amsterdam en krijgen de tekst: welkom in De Baarsjes. Bij twee keuzevarianten wordt hier nog een korte tekst aan toegevoegd. Verschillende panelleden gaven aan dat de borden niet te groot, druk of overheersend moeten zijn. Bij enkele reacties zaten leuke voorstellen voor teksten, die meegenomen worden in de ontwerpopdracht. Het idee van de welkomstborden kwam van D66.
Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Eerste huwelijk in Het Sieraad
Portefeuillehouder Godfried Lambriex sluit vrijdag 27 april om 16.00 uur het eerste huwelijk in Het Sieraad. Nathan Vos en Martine de Vente geven elkaar dan het ja-woord. De bruidegom, die bij het Parool werkt, had het stadsdeel voorgesteld om Het Sieraad ook aan te wijzen als trouwlocatie. Nu het gebouw na restauratie door het ROC in gebruik is genomen, heeft het stadsdeel besloten dat het ook mogelijk is om in Het Sieraad te trouwen. Trouwlustigen kunnen voor meer informatie bellen met Stadsdeel De Baarsjes via Antwoord (tel: 14 020). Portefeuillehouder: Godfried Lambriex..
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Buurtoverleg: spelen op straat en buurtbudgetten
Tijdens de vier buurtoverleggen van april is met bewoners gesproken over spelen op straat en speelruimtes op straat. In verschillende buurten wezen bezoekers op het belang van de inrichting van de speelplekken en het rekening houden met verschillende leeftijdsgroepen. Met kinderen boven de twaalf wordt soms te weinig rekening gehouden bij de inrichting van speelruimte tussen de bebouwing, terwijl dit wel een belangrijke groep is. Daar waar bij gebruik van speeltuintjes het gedrag van sommige kinderen een probleem is zijn afspraken gemaakt met de coördinator netwerk 12 + om oplossingen te zoeken. Tijdens de buurtoverleggen zijn ook de buurtbudgetten voor 2007 verdeeld. Er waren in totaal 23 initiatieven vooraf ingediend, waarvan 17 worden gehonoreerd, veelal buurt- en straatfeesten die dit jaar nog zullen plaatsvinden. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Oud Hollands Liedjes Festival
Catootje, de botermarkt en stroop in kannekes. Donderdag 19 april komen ze allemaal langs in Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191). Arco Verburg opent daar om 14:00 uur het Oud Hollands Liedjes Festival. De liedjes worden opgevoerd door ouderen en kinderen die de liedjes samen geoefend hebben. Het festival duurt tot 16:30 en de toegang is gratis. Het Liedjes Festival is een Wij Amsterdammers-activiteit. Met Wij Amsterdammers wil het stadsdeel het prettig samenleven tussen bewoners stimuleren. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

CompoKids 2007: We have Samba

"Agoro no so, sambo wo ghana. We have samba, agoro no". Dit was de openingsmelodie van het winnende lied van CompoKids 2007. Twee Ghanese talenten van basisschool de Roos groep 7 zongen dit lied samen met hun klas. Vorige week organiseerde Aslan Muziekcentrum voor de tweede keer CompoKids. 236 kinderen uit Stadsdeel De Baarsjes stonden op het podium van De Meervaart. Aangemoedigd door rapper Raymzter, met zelfgeschreven liedjes, begeleid door een live band. Volgens de jury - met onder andere Tjeerd Oosterhuis en Edwin Rutten - wordt het Samba-lied een regelrechte zomerhit. De eerste prijs hebben de kids in ieder geval al binnen. Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur, reikte na het juryberaad de bekers uit aan de winnaars. Foto's op www.baarsjes.amsterdam.nl.

Tuinhuisjes gezocht
Baarsjesbewoners met een tuinhuisje kunnen onderdeel worden van een kunstproject tijdens Juni Kunstmaand 07. Jeroen Paling en Floris Hesseling verbinden het stadsdeel door middel van tuinhuisjes. Is uw tuinhuisje mooi en verzorgd of juist lekker lelijk en bijna ineenstortend? Bel of mail dan met de interventiegroep en uw tuinhuisje wordt gefotografeerd en opgenomen in een speciale krant. Informatie: Jeroen Paling, tel. 06 3388 9805, jeroensruimte@chello.nl; of Floris Hesseling, 06 5468 2247, ff.hesseling@gmail.com

Cultuurverkenner in De Baarsjes
René Oey is per 1 april cultuurverkenner bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst aangesteld voor de stadsdelen De Baarsjes en Bos en Lommer. Zijn opdracht is om te inventariseren welke kunstinitiatieven er leven die nog onvoldoende van de grond komen door gebrek aan subsidiemogelijkheden. Het Fonds ziet graag een stijgend aantal aanvragen voor kunstprojecten in de stadsdelen. Vijf andere scouts zijn benoemd voor Noord, Oost, Nieuw-West, Zuid-Oost en de Pijp. De cultuurverkenners zijn vooruitgeschoven posten van het AFK die kunstenaars moeten wijzen op de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Het gaat om alle disciplines en om zowel professionele als amateurkunstbeoefening. De verkenners kunnen mensen met plannen helpen de weg te wijzen naar het Fonds, de regelingen uitleggen, meelezen met aanvragen, begroting doornemen en dergelijke. Informatie: René Oey, 06 2455 7201, e-mail: west@afk.nl.

Afrika in Zuidpool
Eind van deze maand is de Zuidpool het toneel voor Afrikaanse drum en dans. Geef je over aan het gevoel van Afrika bij een workshop geleid door ritmische hotshots uit Senegal. De workshop duurt drie dagen: 27, 28 en 29 april en houdt je in totaal 20 uur lang in the groove. De workshop is bedoeld voor alle leeftijden, beginners en gevorderden. Workshopleiders Arame M'Bow en Abdoulaye Kandé garanderen nieuwe vormen van energie en tijdelijke vergeetachtigheid op het gebied van dagelijkse beslommeringen. Locatie: De Zuidpool, Vasco da Gamastraat 19. Aanmelden kan bij De Combinatie, 020 618 1889 of 06 4517 5319, info@decombinatie-amsterdam.nl.

Uit de stadsdeelraad

Aandacht voor inbraakpreventie!
Bezorgd over de recent aantal woninginbraken wilde de fractie van de PvdA afgelopen dinsdag in de commissie Wonen weten wat de portefeuillehouder hieraan gaat doen. De PvdA wil kijken of er extra maatregelen te nemen zijn om het aantal inbraken te verminderen. Portefeuillehouder Veiligheid Arco Verburg is gevraagd om voor de voorjaarsnota in juni te komen met een notitie waarin de mogelijkheden op het gebied van inbraakpreventie zijn beschreven. Dit kan gaan om voorlichting over inbraakpreventie of zelfs het verstrekken van subsidie voor het aanbrengen van preventieve maatregelen, zoals verbetering van hang- en sluitwerk of het plaatsen van anti-inbraakstrips. De fracties van GroenLinks, de VVD en D66 steunden de PvdA in het verzoek.

Fracties geven oordeel over concept Nota Wonen
De commissie Wonen heeft afgelopen dinsdag de concept Nota Wonen besproken. In deze beleidsvisie komen drie thema's aan de orde:
- het afremmen van de doorstroming (het verhuizen) van bewoners;
- woonruimte voor aandachtsgroepen zoals ouderen, mensen met een lichamelijke beperking en huishoudens met een laag inkomen;
- en het investeren in de woonkwaliteit en woonomgeving. Over het algemeen waren de fracties tevreden over de door de portefeuillehouder Wonen Ab Cherribi ingezette lijn. Deze nota kan goed bijdragen aan het realiseren van de gewenste gemengde wijken, oordeelde de fractie van D66. Op een aantal punten gaven de verschillende fracties de portefeuillehouder echter nog richting mee. Alle fracties benadrukten dat het samenvoegen van woningen wenselijk is bij het splitsen van woningen. GroenLinks zou het zelfs als voorwaarde om te mogen splitsen willen opnemen. Verder willen zij het verkopen van huurwoningen tot deze grote gesplitste woningen beperken. Hierbij benadrukte zij dat het stadsdeel ervoor moet zorgen dat er ook daadwerkelijk betaalbare huurwoningen beschikbaar blijven voor de bewoners. D66, VVD en de PvdA willen graag dat er meer evenwicht komt tussen huur- en koopwoningen. Er zijn in De Baarsjes erg veel (goedkope) huurwoningen, en heel weinig koopwoningen. Tot slot wil GroenLinks dat bij voorkeur de huurwoningen van corporaties behouden blijven op de huurmarkt, omdat het makkelijker is om afspraken te maken met corporaties dan met particuliere verhuurders. Hiervoor vond de partij echter geen steun bij de andere partijen. De VVD stelde verder voor om duidelijker in te zetten op het realiseren van rolstoelgeschikte woningen (Rowo's), ook buiten specifieke zorginstellingen. Jongere mensen met een handicap willen niet wonen in een zorginstelling, maar het ontbreekt aan geschikte woonruimte in De Baarsjes, volgens de VVD. De PvdA ten slotte miste specifiek uitgewerkt beleid op het gebied van bescherming van huurders en jongerenhuisvesting, een aandachtsgroep in De Baarsjes. Studenten krijgen volgens de PvdA vaak al voorrang via studentenhuisvestingsprojecten en omdat zij verder weg wonen. Jongeren uit de stad hebben vaak grote moeite op de woningmarkt. De nota Wonen ligt van 25 april tot 23 mei ter inzage op het stadsdeelkantoor en in de bibliotheek. De definitieve versie van de nota zal op 19 juni worden besproken in de commissie Wonen.

Agenda

|April     |                                            |            |
|Dag & tijd|Wat is er te doen                           |Waar        |
|          |Sportbuurwerk De Baarsjes organiseert       |            |
|          |sportactiviteiten voor de jeugd. Kijk op    |            |
|          |www.baarsjes.amsterdam.nl.                  |            |
|          |                                            |            |
|19-22     |Expositie en film Mijn Stalker van Nicolas  |Agentur: in |
|april     |Fenouillat. Opening: donderdag 19 april     |transit     |
|15-18 uur |17-20 uur. Info: www.agentur.nl.            |Witte de    |
|          |                                            |Withstraat  |
|          |                                            |139         |
|          |                                            |            |
|Dinsdag 24|Vergadering Stadsdeelraad                   |Stadsdeelkan|
|april     |Meer informatie: www.baarsjes.amsterdam.nl. |toor        |
|          |                                            |Baarsjesweg |
|          |                                            |224         |
|          |                                            |            |
|Woensdag  |Fietsgraveren                               |Mercatorplei|
|25 april  |Zie ook www.fietsendiefstal.nl.             |n           |
|10-15.15  |                                            |            |
|uur       |                                            |            |
|Vrijdag 27|Fietsgraveren                               |Mercatorplei|
|april     |Zie ook www.fietsendiefstal.nl.             |n           |
|10-15.15  |                                            |            |
|uur       |                                            |            |
|T/m 28    |Gratis viooltjes bij afvalpunten            |Zes         |
|april     |Breng uw grofvuil naar één van de zes       |afvalpunten |
|          |Afvalpunten en ontvang gratis               |            |
|          |zomerviooltjes. Meer informatie:            |            |
|          |www.baarsjes.amsterdam.nl.                  |            |
|          |                                            |            |
|28 april-6|Kermisplaza                                 |Mercatorplei|
|mei       |Familie kermis, met leuke openingsact en    |n           |
|12-22 uur |vele acties. Organisatie: Kermisplaza.      |            |
|          |                                            |            |
|T/m 29    |Tentoonstelling Bandeloos van Jan Tervoort. |MLB         |
|april     |Opening vrijdag 6 april, 17-20 uur.  Meer   |Witte de    |
|12-17 uur |info: www.jantervoort.nl,                   |Withstraat  |
|          |m.boel@planet.nl.                           |32a         |
|          |                                            |            |
Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.


---- --