Stichting Natuur en Milieu

Meldpunt ruimteverspilling

Gezondheid blijft gebaat bij roetfilters

19 april 2007 - In de uitzending van Tros Radar op 16 april 2007 heeft onderzoeker Makkee (TU Delft) het beeld geschetst dat roetfilters die in bestaande dieselauto's worden ingebouwd, mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit beeld staat haaks op de mening van veel deskundigen. Recente onderzoeken door TNO en RIVM wijzen uit dat de gezondheidsschade van de uitlaatgassen door toepassing van deze filters juist afneemt. Stichting Natuur en Milieu pleit daarom voor een onverminderde toepassing van de roetfilters.

Makkee vertelde in de Radar-uitzending dat het in theorie mogelijk is dat de filters niet alleen schadelijke roetdeeltjes wegvangen, maar dat er ook nieuwe vluchtige toxische stoffen (nitro-PAK en oxy-PAK) kunnen ontstaan. Natuur en Milieu is voorstander van aanvullend onderzoek om te bekijken of dit inderdaad het geval is. Mocht dit zo blijken te zijn, dan kan dit onderzoek worden gebruikt om de roetfilters aan te passen en de gezondheidswinst verder te vergroten.

Zowel TNO als het RIVM concluderen in recente rapporten dat de filters zorgen voor een afname van de giftigheid van de emissies van dieselmotoren en daarmee een afname van de gezondheidsschade. Wel blijkt het mogelijk dat een verschuiving optreedt in de chemische samenstelling van het fijn stof. In Zwitserland, de Verenigde staten en Duitsland wordt al langere tijd onderzoek gedaan. Ook de resultaten van onderzoeken in die landen wijzen op een afname van de toxiciteit door de toepassing van retrofit roetfilters.

Cramer: geen stop op subsidie
Minister Cramer van VROM liet in een brief aan de Kamer op 16 april 2007 weten dat zij geen redenen ziet om over te gaan tot 'draconische maatregelen', zoals stoppen met de subsidie op de roetfilters. In het begeleidende persbericht van het ministerie wordt verwezen naar het feit dat de kritiek van de Delftse onderzoeker op retrofit-filters is gebaseerd op vermoedens, niet op onderzoek.

Natuur en Milieu bepleit onverminderde toepassing van roetfilters. Verreweg de meeste onderzoeken wijzen op een aanzienlijke gezondheidswinst door plaatsing van de filters, zelfs als vorming van de zogenoemde nitro-PAK's en oxy-PAK's plaatsvindt. Stoppen met het plaatsen van roetfilters leidt dan tot onnodige gezondheidsschade.

Complexe problemen als fijn stof kennen altijd wetenschappelijke onzekerheden. Fijn stof bestaat uit een grote hoeveelheid verschillende type deeltjes die zich verschillend gedragen. Deze onzekerheid aangrijpen om geen maatregelen nemen, is echter geen optie. Omdat de bestaande dieselvoertuigen de komende jaren aanwezig blijven in het straatbeeld - en hun uitstoot in de lucht - blijven de retrofit filters hard nodig!

Geen schadelijke effecten roetfilters (persbericht VROM, 16 april 2007)

Brief van minister Cramer aan de Tweede Kamer (16 april 2007)

TNO over effecten retrofit-roetfilters (11 april 2007)

RIVM: Verwachte gezondheidseffecten van roetfilters per saldo positief (16 april 2007, pdf)

Dit bericht verscheen in de e-mail nieuwsbrief van 16 april 2007. Wilt u onze nieuwsbrief iedere twee weken ontvangen? Meldt u dan hier aan als abonnee.

Publicatiedatum: 19-04-2007