Gemeente Zaanstad

17-04-2007

Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort wordt door de fractie van de PvdA in Zuid-Holland voorgedragen als nieuwe gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Voor Zaanstad betekent dit dat de gemeente vanaf 25 april zonder burgemeester zit.

Commissaris van de Koningin Borghouts bepaalt of Zaanstad een nieuwe waarnemer krijgt of dat gewacht wordt op de nieuwe, vaste burgemeester. De werving voor deze nieuwe burgemeester is inmiddels gestart. Naar verwachting zal de Zaanse gemeenteraad nog voor het zomerreces een kandidaat kunnen voorstellen zodat Zaanstad omstreeks oktober de nieuwe burgemeester kan verwelkomen.

"Het vertrek van Tonny van de Vondervoort is heel jammer voor Zaanstad en voor het college", zegt loco-burgemeester Harm Jan Egberts in een eerste reactie. "Met haar grote bestuurlijke ervaring is zij in staat gebleken om ingewikkelde kwesties vlot te trekken. Bovendien heb ik haar leren kennen als een prima college-voorzitter en, niet onbelangrijk: gewoon als een leuke collega. Zuid-Holland heeft geluk, Zaanstad gaat haar missen!"

Burgemeester Van de Vondervoort laat weten dat ze blij is met de voordracht en deze kans niet voorbij wilde laten gaan: "Het was ook de afspraak met Zaanstad. In principe zou ik blijven tot de nieuwe burgemeester komt, behalve als er een bijzondere baan voorbijkomt. En dat is nu het geval."