VVD


19-4-2007

Bierboetes: dubbele kater voor consument

De Europese Commissie heeft deze week besloten drie bierbrouwers geldboetes met een totale waarde van 273 miljoen euro op te leggen, vanwege het maken van onderlinge prijsafspraken.

De Nederlandse consument wordt hier niet wijzer van: naast het feit dat hij jarenlang teveel voor zijn biertje betaald heeft, `verdwijnt' dit geld ook nog eens naar Europa. De boetes zouden terug moeten vloeien naar de Nederlandse consument, vindt de VVD.

Daarnaast vragen de liberalen zich af waarom Brussel zich uitspreekt over kartelafspraken die zich op Nederlandse bodem hebben afgespeeld en dus niet grensoverschrijdend zijn. Volgens woordvoerders Charlie Aptroot en Frans Weekers is dit een taak voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en niet voor de Europese Commissie.

Tevens spreken zij hun verbazing uit over het bericht dat de Belgische aangever, die zelf deel was van het kartel, geen enkele boete hoeft te betalen. In Nederland is bij aangeven en meewerken sprake van verláging van de boete, maar niet van kwijtschelding.

"Het opzetten van een kartel, er fors aan verdienen en dan door `klikken' geheel gevrijwaard worden, terwijl de concurrenten wel fors worden beboet, is pervers", aldus Aptroot en Weekers.

19 april 2007

Klik hier voor de vragen aan de ministers van Economische Zaken en Financiën.

Charlie Aptroot: c.aptroot@tweedekamer.nl
Frans Weekers: f.weekers@tweedekamer.nl