VVD


vvd
International
19-4-2007

Consolidatie training voor de verdeelde oppositie in Azerbeidzjan

De Republiek Azerbeidzjan is een voormalige Sovjetrepubliek, die haar onafhankelijkheid verworf na de instorting van de Sovjet-Unie in 1991. Azerbeidzjan was tot dan een van de vijftien Unierepublieken van de Sovjet-Unie geweest.

In 1993 werd Geider Alijev, een oude apparatsjik uit de Sovjettijd, tot president verkozen. Hij regeerde met strakke hand en liet weinig ruimte voor democratie en vrijheid. Vlak voor de verkiezingen in 2003 werd president Geider Alijev ziek en schoof hij zijn zoon, Ilham Alijev, naar voren als opvolger. Zijn zoon boekte een monsterzege met 77% van de stemmen en werd na de verkiezingen als president geïnstalleerd. Maar ook de zuiverheid van deze uitslag werd internationaal betwijfeld.

De oppositiepartijen in Azerbeidzjan waren ten tijde van de parlementsverkiezingen in 2005 grofweg in twee kampen te verdelen; Azadliq (Vrijheid) en de New Politics Bloc. Het centrum-rechtse blok Azadliq bestond onder andere uit party Musavat en de Azerbaijan Popular Front Party (AHCP). De Musavat Partij is één van de grootste opponenten. Binnen de partij heeft het liberale gedachtegoed de overhand, vooral ingegeven door het liberale leiderschap van Isa Qambar. De partij heeft nu een aanvraag ingediend voor lidmaatschap bij de ELDR, de Europese liberalen. Een andere bepalende partij is het Azerbaijan Popular Front (AHCP). Binnen de partij bestaat een tweedeling, met Kerimli aan het progressieve en Mirmahmud Mirali-Oglu aan het conservatieve roer.

Na de parlementaire verkiezingen van november 2005 spraken de oppositiepartijen zich uit tegen de uitkomsten daarvan, aangezien er gefraudeerd bleek te zijn. Er ontstond onenigheid tussen de twee kopstukken van het blok Azadliq. Tijdens een demonstratie waren de twee voormannen het niet eens over het verloop van de actie. Terwijl Ali Kerimli (AHCP) de demonstranten opriep tenten op te slaan en voet bij stuk te houden, zag Isa Qambar (Musavat) geen heil in een voortzetting van de demonstratie. Hij was bang dat de demonstratie gewelddadig uit elkaar geslagen zou worden en dat mensen daarna niet meer de straat op zouden durven. Dit was ook wat feitelijk gebeurde.

Nadat het nieuwe Parlement internationaal werd erkend besloot de Musavat partij het Parlement niet verder te boycotten en mee te doen aan de verkiezingen die gepland stonden voor 13 mei 2006. Het AHCP wilde zich echter niet neerleggen bij de situatie en bleef het Parlement als onrechtmatig bestempelen. Dit leidde begin februari 2006 tot een scheuring in het Azadliq blok. De Musavat partij trok zich terug uit het samenwerkingsverband.

De centrum-rechtse politieke groepen in Azerbaijan zijn hierdoor versplinterd geraakt en er is een gote kans dat zij niet gezamenlijk een kandidaat voorstellen voor de geplande verkiezingen in 2008. Alle partijen zijn zich bewust van de dringende behoefte aan verzoening. Dit zou moeten leiden tot wederzijds begrip en de ontwikkeling van een strategie om de verkiezingen op een meer geconsolideerde manier te naderen.

De VVD probeert hier haar steentje aan bij te dragen door onder andere een training te ondersteunen voor de jongerenorganisaties van de verschillende partijen. De jongeren moeten meer kennis vergaren over mogelijke vormen van samenwerking en een manier vinden om hun partij te beïnvloeden. Hiervoor gingen Adjiedj Bakas en Jasper Honkoop richting Azerbeidzjan. Adjiedj voorzag de deelnemers van de nodige kennis over samenwerking binnen een oppositie en stelde doelstellingen op met de deelnemers voor de toekomst. Jasper vertelde over de ervaringen van samenwerking tussen de JOVD en andere politieke jongerenorganisaties. Al met al een interessante bijeenkomst, waar de deelnemers zeker een vervolg aan wensen te geven. Hopelijk hebben zij nu meer kennis om samen te gaan werken, zodat Azerbeidzjan weer een sterke oppositie kent waarmee ze de democratie in Azerbeidzjan kunnen bevorderen.