Vereniging Milieudefensie

Parlement moet zich uitspreken over toekomst intensieve veehouderij

Eerste burgerinitiatief haalt de Tweede Kamer

Amsterdam, 19 april 2007 - Vandaag heeft de commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven groen licht gegeven voor de behandeling van het burgerinitiatief 'Stop fout vlees' door de Tweede Kamer. Het initiatief van Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief (JMA) wordt gesteund door 106.975 Nederlanders. Het is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat een voorstel vanuit de samenleving direct op de politieke agenda wordt gezet.

Milieudefensie en JMA zijn verheugd dat de eerste horde naar een duurzame toekomst voor de veehouderij is genomen. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: 'Het is al lang duidelijk dat de samenleving een omschakeling naar een maatschappelijk verantwoorde veehouderij wenst. Dit burgerinitiatief biedt de Tweede Kamer de historische kans om de bakens te verzetten. We roepen álle Kamerleden op die discussie open aan te gaan.'

Milieudefensie en JMA willen met het burgerinitiatief bereiken dat de Tweede Kamer kiest voor een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuvervuiling en zonder import van veevoersoja die ten koste gaat van het Amazonewoud. De inzet van het burgerinitiatief is door Milieudefensie en JMA uitgewerkt in de notitie 'Boeren met toekomst'(1). Uitgangspunt is een omschakeling naar een duurzame veehouderij. Boeren ontvangen dan toeslagen voor milieukwaliteit en dierenwelzijn. Tegelijkertijd wordt een milieuheffing van 85 cent per kilo vlees ingevoerd. Door dit plan kan het aantal varkens en kippen met 50% afnemen, zonder dat dit ten koste gaat van het aantal boerenbedrijven. En de productie wordt wel dier- en milieuvriendelijk.

Plannen voor verbetering van de veehouderij worden volgens onderzoek van NIPO gesteund door 75% van de Nederlanders. Toch hebben sommige agrarische belangenorganisaties de voorstellen als 'onhaalbaar' en 'slecht voor de boeren' bestempeld. De argumenten hierbij berusten echter op misverstanden. Zo wordt beweerd dat de milieuheffing onhaalbaar is vanwege handelsregels van de WTO en de EU. Zowel het Landbouw Economisch Instituut (LEI) als het ministerie van landbouw geven echter aan dat de voorgestelde heffing wél past binnen de regels van EU en WTO. Ook wordt Milieudefensie er ten onrechte van beschuldigd veehouders uit Nederland weg te willen jagen. Het LEI heeft juist berekend dat de voorstellen ervoor zorgen dat er in ons land méér boeren overblijven dan bij ongewijzigd beleid.

Van Eck: 'Graag nodigen we alle politieke partijen uit om een inhoudelijke dialoog aan te gaan. In het verleden hebben boerenbelang en milieubelang scherp tegenover elkaar gestaan. Milieudefensie en JMA willen niet meer uitgaan van verouderde tegenstellingen. Laten we nagaan hoe we samen de neergang van het aantal boerenbedrijven kunnen stoppen.'