Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans en vice-voorzitter Europese Commissie Wallström: burger meer betrekken bij Europa

19 apr 2007 | Staatssecretaris Timmermans sprak op donderdag 19 april met de vice-voorzitter van de Europese Commissie, mevrouw Margot Wallström. Zij hadden het onder meer over het belang van een goede band tussen Europa en de burgers van de lidstaten.

Timmermans en Wallström waren het erover eens dat het voeren van een dialoog met de burger over de EU een absolute prioriteit is. De Nederlandse regering doet dat onder meer door het verstrekken van subsidies via het Europafonds, zo legde Timmermans uit. Projecten op het gebied van onderwijs krijgen daarbij speciale aandacht: onlangs werden 14 projecten voor een bedrag van ruim EUR 1,3 miljoen goedgekeurd.

Timmermans benadrukte verder dat Nederland zich coöperatief blijft opstellen bij de discussie over een nieuw Europees verdrag. Daarbij moet uitgegaan worden van een aanpassing van de bestaande verdragen. Nederland wenst geen nieuw verdrag met de kenmerken van een grondwet. Wallström onderstreepte het belang van transparantie in dit proces: de burger moet goed geïnformeerd worden over het hoe en waarom van een nieuw verdrag.

Zowel de staatssecretaris als de Commissaris waren het eens over de noodzaak van een tijdig akkoord over dit onderwerp: alleen dan kunnen we europa gereed maken om de dingen te doen waar de burgers om vragen, zoals klimaatbeheersing, terreurbestrijding, asiel en migratie beleid.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl