Socialistische Partij

Stel invoering buitenschoolse opvang uit, los eerst grootste problemen op

19-04-2007 * De invoering van de buitenschoolse opvang moet worden uitgesteld. Dit bepleit Tweede-Kamerlid Ron Abel van de SP. "Er zijn nog teveel knelpunten om van de invoering een succes te maken. Er moet eerst meer geld komen voor voldoende ruimtes en personeel."

Vooral de tijdsdruk - de ingangsdatum zou 1 augustus 2007 zijn - levert problemen op. De verwachting is dat honderden scholen deze deadline niet op zullen halen. Ook zijn er problemen met het aantal kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang waaraan de opvangruimten moeten voldoen.

Abel: "Veel schoollocaties zijn hier nog niet op toegerust. Ook vraag ik me af of scholen er wel voor zullen kiezen om lokalen aan te passen voor kinderopvang, omdat die ruimtes door de ingrijpende verbouwing dan de bestemming onderwijs kwijtraken. En het is de vraag of kinderopvanginstellingen voldoende goed opgeleid personeel beschikbaar hebben om de verwachte groei van de kinderopvang, vooral in de grote steden, op te kunnen vangen. Uitstellen is verstandiger dan doordrammen."