Politiebond ACP

19 april 2007

Verslag BUK commissie

Categorie: ACP nieuws, Actueel, Uit het landelijk overleg...

In de commissie BUK worden onderwerpen besproken die te maken hebben met bewapening, kleding en uitrusting van de politie. Hier een verslag van de vergadering van 18 april.

In de BUK commissie zitten afgevaardigden van de minister van BZK, van de RHC en van de bonden. De sfeer is open en informeel. Er is ruimte voor elke partij om onderwerpen ter sprake te brengen en om mee te denken over mogelijke oplossingen. Hier vind je een verslag van de onderwerpen die op 18 april zijn besproken.

Korte broek bikers
De bikers (politie op mountainbike) heeft aangegeven een korte broek in het pakket te missen. Vooral vanuit het oogpunt van het voorkomen van warmtestuwing is dit belangrijk. De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) heeft het advies van de klankbordgroep bikers onverkort overgenomen en heeft de minister geadviseerd de korte broek voor bikers toe te staan. Dat betekent dat er een korte broek in het uniformpakket wordt opgenomen voor de bikers. De eisen waaraan de korte broek moet voldoen zijn bekend, maar het aanbestedingstraject en de draagproefperiode moeten nog plaatsvinden. De korte broek zal daarom nog niet deze zomer in het kledingpakket zitten. De RHC zal de korpsbeheerders vragen deze zomer in warme periodes toe te staan dat de bikers in de regios de korte broek mogen dragen die zij tot op heden ook droegen in afwachting tot de uniforme korte broek in het pakket is opgenomen.

Damesrok
In de damesrok is geen zak voor de wapenstok. De bonden hadden gevraagd of deze zak opzettelijk is weggelaten, of dat er sprake is van een fout. De RHC heeft geantwoord dat er voor is gekozen om geen zak in de damesrok te maken. Er is daarvoor ook in een enquete aan alle vrouwelijke politieambtenaren gevraagd of zij vinden dat de rok thuishoort in het operationele proces. 91,7% van de respondenten heeft daar nee op gezegd. Dat betekent dat de rok niet gedragen wordt tijdens de operationele dienst (dit is overigens al zo sinds 2003). De rok kan wel gedragen worden tijdens officiële gelegenheden, tenzij er sprake is van gevaarzetting waarbij het dragen van bewapening vereist is. Te zijner tijd kan gekeken worden of de verdekte draagwijze van bewapening een uitkomst is, zodat de combinatie rok/bewapening wel mogelijk wordt. Met de mogelijkheden voor verdekte draagwijzen worden op dit moment nog proeven gedaan.

Uniformcap en uniformpet
Tijdens het proces herziening basispolitie uniform (HUNP) heeft de discussie over het invoeren van een uniformcap veel stof doen opwaaien. De cap die destijds werd voorgesteld, hield het midden tussen een cap en een pet. De mening van de mensen die er mee zouden gaan lopen, loog er niet om. Er is daarom gewerkt aan een nieuw ontwerp voor een politiecap. Die is er nu. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ondervraagde collegas zich kan vinden in het model van de cap die nu voorgesteld wordt. De cap die in het uniformpakket wordt opgenomen, is vergelijkbaar met het model van de ME-cap en/maar is voorzien van meer hoogwaardige materialen. Er is een zomer- en een winteruitvoering. De winteruitvoering is compleet gevuld met fleecestof en daarmee uniek in Europa.

Ook de huidige politiepet is aangepast. Zo is deze onder meer lichter geworden, zijn de bovenoppervlakte en het formaat van de klep kleiner en is het ventilatievermogen beter.

De pet en de cap mogen beiden gedragen worden. Omdat uniformiteit als het gaat om uitstraling belangrijk is, wordt nog nader omschreven wanneer welk hoofddeksel wordt voorgeschreven. Dat draagvoorschrift wordt afgestemd tussen de korpschef en de OR van de regio.

De ACP en de andere bonden hebben geadviseerd de bontmuts toch in het pakket te houden voor werkzaamheden in extreme weersomstandigheden. Het is ons bekend dat veel collegas de bontmuts met plezier dragen en dat deze een grote meerwaarde heeft in de winterse kou. De RHC zal zich buigen over ons advies, wordt vervolgd.

Doorschijnendheid witte overhemden
Eerder is gecommuniceerd over de doorschijnendheid van de witte overhemden. Vooral vrouwelijke collegas voelden zich hierbij begrijpelijkerwijs niet prettig. Er is toen gekozen voor een tijdelijke oplossing (het bestellen van drie witte hemdjes vanuit het eigen kledingbudget) totdat er een structurele oplossing gevonden zou worden. De Dienst Logistiek heeft onderzocht of er andere witte stoffen zijn die minder doorschijnend zijn. Het antwoord is positief, alleen moet er dan op andere eisen worden ingedamd. Zo zou de brandwerendheid kleiner worden of zou het overhemd minder kreuk- en strijkvrij zijn. De bonden hebben gezegd dat er geen sprake kan zijn van het inboeten van de eisen die wij eerder hadden vastgesteld. De afspraak over het bestellen van de witte onderhemdjes zou ook structureel gemaakt kunnen worden. Hierover komen wij nog nader te spreken.

Veiligheidsvesten
Alle regios krijgen hetzelfde veiligheidsvest. Wanneer het vest wordt uitgeleverd, volgt er een stroom aan klachten uit die betreffende regio. De klachten hebben met name betrekking op de pasvorm (strak op het lichaam), de warmtestuwing die het vest kan veroorzaken en het opkruipen van het vest in zittende positie.

In een apart artikel op onze website www.acp.nl lees je meer over deze klachten en wat er aan gedaan kan worden (servicedagen, doorpassen, vest op maat) en ook over het dragen van harde voorwerpen onder het vest (dit wordt afgeraden!). De klachten die wij horen over het veiligheidsvest zijn divers en erg persoonlijk (niet iedereen heeft er last van). Ook kost het tijd om te wennen aan het idee dat het dragen van een veiligheidsvest je eigen veiligheid ten goede komt, maar dat het er niet comfortabeler op wordt. Je loopt toch met een vest strak op je lichaam. In de regio Rotterdam Rijnmond, waar het vest van dit type al jaren wordt gedragen, komen de klachten niet meer voor. Desalniettemin is het aantal klachten van dien aard dat de ACP heeft aangedrongen op een evaluatie. De minister en de RHC zijn het met ons eens. Wanneer alle regios het vest uitgeleverd hebben gekregen, zullen we een enquete houden onder politieambtenaren die het veiligheidsvest dragen. Dat zal na de zomer zijn. Er wordt wat ons betreft met name gekeken naar de fysieke klachten die er zijn. De bonden worden betrokken in de opzet van de enquete.

Over een landelijk draagadvies wordt op dit moment door de RHC gesproken. Dit wordt later opgepakt met de medezeggenschap van de regios.

Klachten ME-pak en motorpak
Er zijn klachten binnengekomen over het (huidige) ME-pak in relatie tot de nieuwe beschermingsmiddelen. Het gaat hierbij om collegas die nieuw bij de ME komen en nieuwe spullen besteld hebben en om collegas die een pak hebben dat iets aan de krappe kant zit. De nieuwe beschermingsmiddelen passen in sommige gevallen niet op elkaar, omdat de nieuwe beschermingsmiddelen gemaakt zijn voor het nieuwe ME-pak, dat over een jaar naar verwachting gereed zal zijn. Als tijdelijke oplossing zijn er modificaties op het huidige ME-pak aangebracht. Totdat het nieuwe ME-pak er is, kunnen ME-ers die klachten hebben over de beschermingsmiddelen, contact opnemen met de Dienst Logistiek over een gemodificeerd pak waar de protectie wél juist op aangebracht kan worden.

Zoals bekend is er een nieuw geel motorpak. Degenen aan wie het pak al is uitgeleverd, klagen over het draagcomfort van de gele pakken. Het blijkt dat niet alleen de kleur is veranderd ten opzichte van de oude pakken. Ook de pasvorm is enigszins aangepast door de leverancier. Wij weten hoe belangrijk het comfort van het motorpak is en zijn op zijn zachts gezegd zeer verbaasd over de aanpassingen op het oude (goede!) motorpak. De minister en de RHC beamen dit. Aangeraden wordt om het oude pak te blijven dragen totdat is uitgezocht welke aanpassingen er doorgevoerd zijn op het gele pak. Deze moeten namelijk eerst worden