Politiebond ACP

19 april 2007

Even wennen zo'n veiligheidsvest!

Categorie: ACP nieuws, Actueel, Uit het landelijk overleg...

De nieuwe veiligheidsvesten worden sinds kort per regio verstrekt. Deze vesten zijn persoonlijk aangemeten. Toch krijgt de ACP af te toe vragen, opmerkingen of klachten over het draagcomfort en/of de pasvorm van het veiligheidsvest.

Op 18 april 2007 is dit onderwerp daarom weer besproken in het overleg van de BUK-werkgroep. Hierin zijn de bonden, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Raad van Hoofdcommissarissen vertegenwoordigd.

Veiligheidsvesten, even wennen
In sommige regios zijn de veiligheidsvesten van het type dat nu landelijk wordt uitgeleverd al meer dan 6 jaar in gebruik. De ervaring leert dat het enige tijd (afhankelijk van de draagfrequentie) duurt voordat het vest goed en prettig gaat zitten. Het materiaal in het vest heeft namelijk enige tijd nodig om zich naar het lichaam te kunnen vormen. Zowel mannelijke als vrouwelijke collegas die het vest al geruime tijd dragen, bevestigen dit.

Pasvorm
Het vest dat op dit moment wordt uitgeleverd, wordt zoals bekend op de persoon aangemeten. Dat betekent dat het vest specifiek per persoon wordt gemaakt. Veelal worden confectiematen uitgeleverd, dat wil zeggen een vest zonder verdere maataanpassing (wanneer de betreffende persoon standaard maten draagt). Indien nodig wordt het vest compleet op maat gemaakt uitgeleverd.

Beugelbhs en andere harde voorwerpen
Er bestaat enige onduidelijkheid over het dragen van een beugelbh of andere harde materialen (zoals kettinkjes, piercings of pennen) onder het veiligheidsvest. Wanneer een kogel op het vest inslaat en een hard voorwerp raakt, dringt dat voorwerp het lichaam binnen. Daarbij bestaat kans op ernstig letsel. In het boekje dat de leverancier BSST bij elk vest uitlevert, is dit op de laatste bladzijde te lezen. De leverancier adviseert daarom geen harde voorwerpen onder het veiligheidsvest te dragen. De BUK commissie onderstreept deze uitspraak. Dat neemt niet weg dat ook zónder het dragen van harde voorwerpen de kans altijd aanwezig is dat de inslag van een kogel een blauwe plek, een ribkneuzing of in een ongunstige situatie een ribbreuk veroorzaakt.

Vragen, opmerkingen en klachten
Binnen de regio`s zijn er medewerkers opgeleid om de gebruikersvragen te beantwoorden. Vragen naar de pasvorm en het instellen van het veiligheidsvest horen hier ook bij. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor een korps om periodiek een servicedag te organiseren, waarin de overgebleven vragen en/of klachten door de leverancier kunnen worden afgehandeld. Indien er blijvende klachten zijn over het dragen van het veiligheidsvest, of wanneer het vest met name in een zittende houding omhoog blijft kruipen, kan tijdens één van deze servicedagen door een nameting worden nagegaan of er iets aan de klachten kan worden gedaan.

Heb jij dus vragen, klachten of opmerkingen over het nieuwe veiligheidsvest? Ga dan in jouw korps na wie de contactpersoon kleding is en vertel wat er aan de hand is.

Als jij een klacht hebt, kan er iets aan gedaan worden!
---

Gerelateerd nieuws
Verslag BUK commissie - 19-04-07 14:04