Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Jaarverslag 2006 CCMO

Kamerstuk, 19 april 2007

De Voorzitter van de Eerste Kamer en Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/E-2764012

19 april 2007

Met genoegen zend ik u het jaarverslag van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) over het jaar 2006.

De CCMO waarborgt de bescherming van proefpersonen betrokken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek middels toetsing aan de daarvoor gestelde wettelijke bepalingen en met inachtneming van het belang van de voortgang van de medische wetenschap. In haar jaarverslag wordt onder meer aandacht besteed aan de TeGenero-trial in Londen, waar bij zes gezonde mannen ernstige complicaties optraden na toediening van het geneesmiddel TGN1412. De CCMO analyseerde tot in detail de toedracht van het incident en trekt vergelijkingen met de Nederlandse situatie.

In het artikel `Op zoek naar een nieuwe balans' (p.20) pleit de CCMO voor een zuiver en zorgvuldig debat over medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen. Geconstateerd wordt dat de medische wetenschap nu nog vrijwel met lege handen staat als het gaat om het verbeteren van behandelingen voor toekomstige patiëntjes. Ik ben met de CCMO van mening dat het belang van deze, vaak ongeneeslijk zieke kinderen, om een dergelijke discussie vraagt. Het is noodzakelijk om in zo'n debat naar de juiste balans te zoeken tussen bescherming van minderjarige proefpersonen enerzijds en kennisvermeerdering ten behoeve van hun behandelmogelijkheden anderzijds. Vóór de zomer zal ik ten behoeve van deze discussie een oriënterende bijeenkomst organiseren met deskundigen.

Op grond van artikel 4 van de Embryowet besteedt de CCMO in haar jaarverslag aandacht aan nieuwe ontwikkelingen betreffende handelingen met geslachtscellen en embryo's. Uit een oogpunt van doelmatigheid is afgesproken dat de CCMO zich bij deze signaleringstaak beperkt tot hetgeen haar uit de onderzoeksprotocollen ter kennis komt. Een bredere signalering wordt jaarlijks gedaan door het Centrum Ethiek en Gezondheid.
De CCMO signaleert als ontwikkeling op het gebied van wetenschappelijk onderzoek met geslachtscellen en embryo's dat in 2006 met name in Groot-Brittannië de discussie op gang kwam over het gebruik van dierlijke eicellen voor transplantatie van het genetisch materiaal uit lichaamscellen van patiënten.
In het evaluatierapport van de Embryowet werd op dit punt een wetswijziging voorgesteld. In het standpunt op de evaluatie is toegezegd in overleg te treden met het wetenschappelijke veld over een anticiperende analyse van mens-dier-combinaties. Zoals ook aangegeven in mijn antwoord op Kamervragen d.d. 24 januari 2007 (Kamerstukken II, 2006-2007, Aanhangsel van de Handelingen 1077) ben ik van mening dat een goed oordeel over de noodzaak van wijziging van de wet pas mogelijk is na een dergelijke analyse en voorts afhankelijk is van de stand van de wetenschap.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Verwijzingen