Commissariaat verplicht moslimorganisaties tot samenwerking

19.04.2007 / 15:57 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Commissariaat voor de media

Commissariaat voor de media

De Nederlandse Moslim Raad (NMR) en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dienen voor 20 oktober 2007 tot een zodanige vorm van samenwerking te komen dat de zendtijd ten behoeve van de islam aan één organisatie kan worden toegewezen. Mocht dat niet lukken, dan bestaat het risico dat de zendtijd niet meer kan worden toegewezen.

Naar aanleiding van de zendtijdaanvragen voor de periode 2005-2010 oordeelde het Commissariaat destijds dat de NMR en het CMO gezamenlijk voor zendtijd in aanmerking kwamen. Voor een goede afspiegeling van de moslimgemeenschap zijn beide organisaties van belang. Omdat beide partijen geen samenwerking tot stand wisten te brengen, werd in april 2005 besloten de zendtijd voor de islam te verdelen tussen NMR en CMO. Begin 2007 besliste de Raad van State echter dat het Commissariaat zich aan de eigen beleidsregels moet houden en de beschikbare zendtijd maar aan één moslimorganisatie kan toekennen.

De pogingen die de afgelopen periode zijn ondernomen om tot samenwerking te komen, zijn vruchteloos gebleven. Het Commissariaat vindt dat onbegrijpelijk. Zeker gezien de mogelijkheid die de afzonderlijke organisaties is geboden om weliswaar onder één bestuur maar toch programmatisch zelfstandig te opereren. Het Commissariaat is dan ook van oordeel dat de NMR en het CMO tekort zijn geschoten in hun verplichting om tot samenwerking te komen. Het Commissariaat geeft de organisaties nog een half jaar de tijd om deze toch tot stand te brengen.


Noot voor de redactie,