Senternovem


19-04-2007 | SenterNovem succesvol in Intelligent Energy for Europe

Het Intelligent Energy-Europe programma (IEE) is het instrument van de EU voor de ondersteuning van niet-technologische projecten op energiegebied met als doel om marktbelemmeringen weg te nemen. IEE is bedoeld voor bedrijven, kennisinstellingen, overheden en intermediairs die willen samenwerken in Europees verband.

Een sterke focus van het IEE-II programma is de facilitering van de marktintroductie van duurzame technologieën en de overdracht van "best practices".

De prioriteiten voor 2007:

* de inzet van op duurzaam energie geënte huishoudelijke toepassingen en andere kleinschalige toepassingen;
* activiteiten die de implementatie van de EU richtlijn voor gebouwen ondersteunen;

* het stimuleren van het aandeel van alternatieve brandstoffen en schone voertuigen;

* het stimuleren van de markt voor die bedrijven, die gericht zijn op energiebesparing;

* een pakket aan maatregelen die gericht zijn op de effectieve implementatie van de EU richtlijn op het eindgebruik van energie en energie diensten.

Het werkprogramma wordt gelijktijdig met het opengaan van de oproep voor het indienen van projecten(voorstellen) bekend gemaakt (eind april) en is via de EG-Liaison website opvraagbaar. Als je hiervan op de hoogte gehouden wilt worden, meld je dan aan voor de IEE nieuwsbrief.

SenterNovem en IEE
SenterNovem is als Publiek Agentschap succesvol in IEE. We hebben onlangs positieve besluiten van de Commissie ontvangen voor het Europees oppakken van succesvolle implementatiestrategieën van MJA's in de industrie, als onderdeel van vrijwillige afspraken omtrent energiebesparing. Daarbij is er ook groen licht gegeven voor het uitbreiden van (het vervolg op) het succesvolle BESS project onder de naam ExBESS: Expanding the Benchmarking and Energy managemment Schemes in SMEs. Meer lidstaten en kandidaatlidstaten zullen worden betrokken bij het project. In BESS boeken 11 Europese landen nu al successen met energiebesparing in industriele MKB-bedrijven door middel van benchmarking en energiezorg, vooral in de drankensector.

IEE voorlichtingsbijeenkomst
EG-Liaison organiseert medio mei 2007 een Nederlandse IEE-voorlichtingsbijeenkomst in Utrecht om geïnteresseerden uitgebreid te informeren over de eerste oproep van IEE-II. Het doel van de bijeenkomst is het toelichten van de inhoud van deze eerste IEE-II oproep, de specifieke onderwerpen en de procedures rondom een aanvraag. Daarnaast biedt de bijeenkomst potentiële indieners de mogelijkheid hun ervaringen te delen en te discussiëren met en/of vragen te stellen aan de sprekers. De precieze datum van en de inschrijving verloopt via de EGL-website. De kosten van de bijeenkomst bedragen 25,00 Euro.

U kunt al uw vragen omtrent het Intelligent Energy Europe (IEE) programma mailen naar iee@egl.nl.