GroenLinks

Europees verbod op honden- en kattenbont

Verbod honden- en kattenbont 19 april 2007

Het wordt gebruikt in speelgoed, schoenen en kleding. Veelal wordt het geïmporteerd vanuit Azië. Op het label staat niets over het gebruikte materiaal of er staat ´synthetisch´. We hebben het over honden- en kattenbont. Misselijkmakend, maar ook in Nederland ligt het, zo blijkt uit onderzoek, regelmatig in de schappen.

Vorige week besloot de interne marktcommissie van het Europees Parlement dat honden- en kattenbont verboden wordt in Europa. Het onderwerp was op de agenda gezet door een handtekeningenactie van Europese burgers. Er werden maar liefst 1 miljoen handtekeningen verzameld voor het verbod. De VS, Nieuw-Zeeland en Zwitserland hebben al langer een verbod op honden- en kattenbont. GroenLinks europarlementariër Kathalijne Buitenweg is erg blij met de beslissing van de interne marktcommissie: "De handel in honden- en kattenbont is stuitend. Jaarlijks worden er zo´n 2 miljoen honden en katten voor hun huid gevild. Vaak gebeurt dit als ze nog leven. Het is de hoogste tijd dat deze dieronvriendelijke praktijk stopt. Hopelijk stemt het Europees Parlement in zijn geheel snel in met het verbod op honden- en kattenbont."

Uitzonderingen
De Europese Commissie wilde alleen het honden- en kattenbont, dat voor de handel bestemd is, verbieden. Dat zou betekenen dat het bont wel voor privé-gebruik geïmporteerd mag worden. De parlementsleden wezen deze uitzondering gelukkig af. Kathalijne Buitenweg: "Er mogen absoluut geen uitzonderingen gemaakt worden op het verbod. Elke uitzondering brengt ons een stap verder weg van een algemeen verbod. Het levend villen van honden en katten wordt er niet minder gruwelijk van, als het bont bestemd is voor privé-gebruik."

Algemeen bontverbod
GroenLinks is voorstander van een algemeen bontverbod. "Het is natuurlijk wel een beetje hypocriet om sommige soorten bont wel toe te staan en andere niet. Het is altijd onnodig en grof om dieren alleen voor hun huid te doden. Het verbod op honden- en kattenbont brengt een algeheel Europees bontverbod dichterbij. Zo´n verbod moet er zo snel mogelijk komen", aldus Buitenweg.

Dierenwelzijn in het EU-verdrag
GroenLinks wil dat in een nieuw EU-verdrag wwarborgen komen voor dierenwelzijn. Naast het bontverbod moet daarin onder meer snel een eind worden gemaakt aan de dieronvriendelijke praktijken in de bio-industrie, aan dierproeven voor cosmetische doeleinden en aan dierproeven voor medische doeleinden als er een goed, diervriendelijk alternatief is.