Gemeente Gouda


grote stap richting nieuw hart gouda oost (19-4-2007)

Het nieuwe centrum in Gouda Oost is een stap dichterbij. Afgelopen woensdag 18 april hebben wethouder Wijkontwikkeling Siebe Keulen en de directeur-bestuurder van Woonpartners René Mascini de voorovereenkomst centrumontwikkeling Gouda Oost ondertekend.

Beide partijen hebben zich hiermee tot taak gesteld om samen de herontwikkeling van het centrumgebied in Gouda Oost op te pakken. Het centrum moet het kloppend hart worden van Gouda Oost. Met de realisatie ervan wordt een beslissende stap gezet voor de wijk, zegt Mascini. Wethouder Keulen voegt toe; We moeten nu samen doorpakken. Niet alleen met de professionele partners van wijkontwikkeling, maar ook intensief samen met de bewoners van de wijk. Dit blijven we doen.

Woonpartners bouwt de woningen en de sociale en culturele voorzieningen. Voor de ontwikkeling van de commerciële voorzieningen zullen, nu duidelijk is geworden dat Schuitema Vastgoed (C1000) niet als ontwikkelende partij zal optreden, gemeente en Woonpartners nog overleggen hoe en met wie dit deel van het centrumplan gebouwd gaat worden.

De voorzieningen die een plek in het centrum krijgen zijn; een brede school, een peuterspeelzaal, kinderopvang, de jeugdbibliotheek, een sportzaal, een buurtservicecentrum, gezondheidscentrum, diverse winkels en woningen en waarschijnlijk een centrum voor jeugd en gezin. Het gebied rondom het nieuwe centrum wordt heringericht met onder andere groen en parkeergelegenheid.

Deze voorzieningen en de bijbehorende openbare ruimte omvatten een gebied van ongeveer twee hectare wat in fases wordt ontwikkeld. Het Anne Frank gebouw, woningen en winkelpanden aan De Rijkestraat en de Dunantsingel, de kerk en de moskee worden dan gesloopt. De kerk en de moskee worden in overleg met de beide besturen verplaatst naar een andere locatie.

De periode tot en met september benutten de gemeente en Woonpartners om de samenwerking verder gestalte te geven. Alle uitkomsten worden verzameld in een gebiedsontwikkelingsplan. Dit wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

De ontwikkeling van een nieuw centrum voor Gouda Oost is vanaf het eerste moment van planontwikkeling in nauwe samenspraak met bewoners van Gouda Oost, direct omwonenden en betrokken organisaties opgepakt. In het vervolg van het traject krijgen alle omwonenden en andere wijkbewoners ook weer de mogelijkheid om mee te praten en te denken over het vervolg. Bewoners die meer willen weten kunnen voor informatie naar het informatiepunt wijkontwikkeling in de De Rijkestraat 32.

Wijkontwikkeling is een samenwerking tussen de gemeente en de beide wooncorporaties in Gouda. Sinds 2000 werken zij samen aan het verbeteren van de leefbaarheid in Gouda Oost en Korte Akkeren.