Gemeente Hoorn


Gemeente gaat optreden tegen illegaal in gebruik nemen openbaar groen

19 april 2007 - Burgemeester en Wethouders van Hoorn gaan gericht optreden tegen het illegaal in gebruik nemen van openbaar groen door inwoners. Meestal gebeurt dit om de tuin te vergroten, maar ook om bijvoorbeeld een oprijpad te maken of zelfs een schuur te plaatsen. De gemeente staat dit ongevraagd en ongeoorloofd innemen van grond absoluut niet toe. In de visie van de gemeente is openbaar groen van iedereen en voor iedereen en heeft het een belangrijke functie in de woonomgeving. Daarom verkoopt de gemeente op een enkele uitzondering na geen openbaar groen meer.

Om tegen het illegaal gebruik te kunnen optreden, maakt Hoorn een inventarisatie van alle illegaal in gebruik genomen openbaar groen. De gemeente gaat overal controleren om zicht te krijgen op de omvang van het probleem. Als blijkt dat er geen onoverkomelijke bezwaren zijn om stukjes grond te verkopen, dan krijgen de bewoners de grond aangeboden. Tegen alle andere geconstateerde overtredingen treedt de gemeente direct op. In eerste instantie wordt de kans geboden om zelf het strookje in originele staat te herstellen. Als dat niet wordt gedaan dan doet de gemeente dat op kosten van de overtreder.

Het maken van de inventarisatie neemt ongeveer een half jaar in beslag. Wie in de tussentijd een aanvraag doet om stukjes groen te kopen, krijgt een standaard afwijzingsbrief. Daarin staat dat de gemeente bezig is met een inventarisatie en dat eventueel in aanmerking komende stukjes grond voor aankoop door de bewoners persoonlijk worden aangeboden. Het heeft dus geen zin om een aanvraag in te dienen voor de aankoop van een stukje groen.