Nieuwe cao maakt RWE nog aantrekkelijker

RWE ENERGY NEDERLAND N.V.
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 19-04-2007 16:01

Een eigen ondernemings-cao moet ervoor zorgen dat energiebedrijf RWE Energy Nederland een nog aantrekkelijker werkgever en leverancier wordt in de sterk concurrerende energie-markt. RWE onderhandelt momenteel over een eigen cao met vakbonden De Unie en VCPS Energie.

RWE heeft geen belangstelling zich aan te sluiten bij de op handen zijnde energiesectorcao, die geen aparte paragraaf heeft voor handelsactiviteiten. Deze cao bevat, naar de mening van RWE, te veel behoudende elementen uit de traditionele nutssector. Flexibele en resultaatgerichte componenten, die noodzakelijk zijn in een competitieve markt en gewenst zijn door veel van RWE-medewerkers, ontbreken.

RWE betreurt het dan ook dat juist nu door ABVAKABO FNV en CNV een kort geding is aangespannen. Hiermee willen zij RWE dwingen de Raam- en Sector CAO Distributie ook toe te passen op alle RWE-medewerkers die op de locaties van dochterondernemingen RWE Obragas (ROG) en RWE Haarlemmermeergas (RHG) werkzaamheden verrichten.

De medewerkers waarom het gaat, verrichten echter werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor levering van energie in de vrije handelsmarkt en die niet behoren tot de traditionele gereguleerde netwerkactiviteiten van ROG en RHG. Het gaat hier uitdrukkelijk om nieuwe activiteiten, die geen deel uitmaken van de voormalige monopolistische regionale bedrijven. RWE Energy Nederland is geen lid van de Werkgeversorganisatie Energiebedrijven (WENb), en daarom is het ook niet gehouden aan de cao zoals die door de traditionele werkgevers en bonden in de sector is opgesteld.

Huib Morelisse, sinds 1 april CEO van RWE Energy Nederland, zegt over het verschil van inzicht met ABVAKABO FNV en CNV: Wij zijn als nieuwe speler de laatste jaren flink gegroeid in de geliberaliseerde Nederlandse energiemarkt. Wij hebben bovendien onze gereguleerde netwerken afgesplitst en verkocht om ons volledig te kunnen richten op handel en verkoop. Daarmee lopen we voorop. Klanten en marktpartijen zijn niet gebaat bij een rigide sector-cao die voor de hele branche geldt. Wij willen ons als werkgever en leverancier posi-tief onderscheiden, en dat kunnen we doen door een eigen cao af te sluiten.

Ook de ondernemingsraad van RWE Haarlemmermeergas betreurt de dagvaarding. Jan Pronk, voorzitter van de OR RHG, stelt: Wij hebben de bonden meer dan eens ge-vraagd aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Wij betreuren het dat ze dat telkens hebben geweigerd. Daarmee missen ze de kans om invloed op de cao uit te oefenen.

Het kort geding dient op 23 april a.s. voor de rechtbank van Den Bosch.