Gemeente Rotterdam

Nr. 71
19 april 2007

Actieprogramma risicojeugd 'Ieder Kind Wint in Rotterdam'

Rotterdam investeert 60 miljoen euro in kinderen

Tot 2010 investeert de gemeente Rotterdam ruim 60 miljoen euro in zorg voor kinderen en jongeren. De gemeente kiest voor vroegtijdige signalering van problemen en snel ingrijpen indien noodzakelijk. Hulp is zo veel mogelijk in de leefomgeving en problemen worden op alle gebieden tegelijk aangepakt. Geïnvesteerd wordt in meer 'handen aan het bed' en bindende samenwerking, ook met regionale en landelijke instellingen. Dit blijkt uit het actieprogramma Risicojeugd 'Ieder kind wint in Rotterdam'.

Ruim 5.000 Rotterdamse kinderen lopen ernstige risico's in hun ontwikkeling. Zij scoren in de Jeugdmonitor op drie of meer leefgebieden risico's. Deze kinderen en hun gezinnen kunnen niet wachten op structurele maatregelen. Deze meest problematische groep wordt nu al opgespoord en in een persoons- en gezinsgerichte aanpak weer op de rails gezet. Deze aanpak gaat dwars door alle instituties heen en gezinnen krijgen veelal een gezinscoach. Jeugdwethouder Leonard Geluk: "Het belang van het kind staat centraal in onze aanpak. Dit belang gaat voor het belang van ouders, de instelling of het medisch beroepsgeheim en de privacywetgeving".

Vroegtijdige signalering en snelle aanpak van problemen In het Actieprogramma staat het kind centraal. De belangrijkste maatregelen zijn: . Professionals moeten hun verantwoordelijkheid van medeopvoeder nemen en hebben de plicht om signalen te melden. Hiervoor wordt een checklist van risico's opgesteld. Jaarlijks krijgen 500 professionals en vrijwilligers de training 'Signaleren, Wat nu?' . Vanaf 2009 zijn alle organisaties die met kinderen werken aangesloten op het Stedelijk Instrument Sluitende Aanpak (SISA). SISA voorkomt langs elkaar heenwerken van instellingen. Het Rijk ontwikkelt een landelijke systeem die aan SISA wordt gekoppeld, zodat kinderen ook na verhuizing uit de stad te volgen zijn. . Vanaf 2008 is voor ieder kind een elektronisch kinddossier (KIDOS) beschikbaar waarin alle informatie die bekend is bij Jeugdgezondheidszorg vanaf de zwangerschap is opgeslagen. . Voor eind 2008 zijn er voor alle deelgemeenten centra voor jeugd en Gezin. Ouders, kinderen en professionals kunnen hier terecht voor advies, hulp en begeleiding. . De jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) bereikt nu 90% van de kinderen. Dit gaat naar 100%, met een intensivering van de inzet op risicojeugd. . Alle scholen krijgen een ZorgAdviesTeam en het schoolmaatschappelijk werk wordt uitgebreid. . In 2007 worden 400 extra kamers met begeleiding gerealiseerd in 'woonfoyers'. Corporaties voorzien jaarlijks in 300 kamers en 200 kamers komen beschikbaar met 'woontoezicht'. Met zorgkantoren en jeugdszorginstellingen worden 300 plekken gerealiseerd voor jongeren met zwaardere problematiek. Een 'Centraal Onthaal' wordt ingericht waar jongeren zonder woon- of verblijfplaats terecht kunnen. . De Jeugdconsul kan worden ingeschakeld op het moment dat organisaties niet snel genoeg resultaten boeken. De Jeugdconsul heeft mandaat om op het niveau van directies een doorbraak te forceren.

Het actieprogramma sluit aan op de programma's Meer leertijd Voor Kinderen (2007), Voeding en Beweging (2005), het Aanvalsplan VSV (2006), Veilig en het nog te presenteren actieprogramma Huiselijk Geweld. Het actieprogramma sluit ook aan op het stadsregionale programma 'Ieder Kind Wint'.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam