VVD


19-4-2007

Staatssecretaris van Financiën komt VVD tegemoet

Staatssecretaris de Jager van Financiën heeft donderdag in een debat met de Tweede Kamer de urgentie van de problemen bij de belastingdienst erkend.

Hij is de VVD tegemoet gekomen in de wens de Belastingdienst als zorgenkind te omarmen en met een uitgebreid verbeterplan voor alle fouten te komen. De volgende maatregelen zullen op korte termijn getroffen worden:


-Hij erkent de problemen bij de belastingdienst
-Hij komt met een korte termijnplan (op verzoek VVD) (vóór mei naar de Kamer)

-Hij komt met een lange termijnplan voor ICT-problemen
-Hij zal onderzoeken (op verzoek VVD)welke mogelijkheden er zijn voor uitbesteding automatisering.

-Hij zal zich er persoonlijker mee bemoeien
-Hij zal (op verzoek VVD) een uitvoeringstoets doen bij nieuwe fiscale wetgeving

-Hij zal extra mankracht inzetten in de avonduren en op zaterdagen

Ook de automatiseringsproblemen kwamen in het debat aan de orde. De VVD stelde voor een ICT-uitvoeringstoets te doen bij iedere nieuwe fiscale wetswijziging. De staatssecretaris heeft dit verzoek gehonoreerd. Over het VVD-voorstel om te onderzoeken of de automatisering kan worden uitbesteed was de staatssecretaris minder enthousiast. VVD-belastingwoordvoerder Ineke Dezentjé Hamming vindt dit onbegrijpelijk aangezien daar in Engeland zeer positieve ervaringen mee zijn opgedaan.

Dezentjé Hamming: Ik hoop dat de staatssecretaris het niet bij mooie woorden houdt maar met het verbeterplan de koe nu echt bij de horen gaat vatten. Maar dit zal niet lukken zonder misschien wel het grootste probleem te tackelen, namelijk het managementprobleem." Het is toch onacceptabel dat 64% van de werknemers vindt dat er niet naar hen wordt geluisterd en dat uit alle rapporten blijkt dat onduidelijk is wie nu eigenlijk de leiding heeft? Ik hoop dat de staatssecretaris nog eens goed zal nadenken over een oud gezegde: Je kunt een probleem niet oplossen met dezelfde mensen die ze hebben veroorzaakt. In het debat zei hij de VVD dat hij het huidige managementteam ziet als onderdeel van de oplossing. De VVD is van mening dat het meer onderdeel is van het probleem.