Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (19/4)

TILBURG, 19 april 2007

Arrestatie in verband met steekpartij Nieuwstraat

TILBURG / ARNHEM: De politie in Arnhem heeft gisteravond tijdens een routinecontrole een 26-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden die gezocht werd door de Tilburgse politie als verdachte van een steekpartij die gebeurd is op zondag 8 april 2007 op de Nieuwstraat. Bij dit incident raakten een 27-jarige man uit Apeldoorn en een 24-jarige man uit Roosendaal gewond. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en herstellen thuis verder van hun verwondingen. Direct na het incident werd in de omgeving al een 33-jarige vrouw aangehouden, zij is inmiddels weer vrijgelaten. De politie kwam de 26-jarige verdachte door rechercheonderzoek op het spoor. Van hem werd vervolgens de aanhouding gevraagd. Gisteravond werd hij bij toeval aangetroffen tijdens een routine controle. Hij is in verzekering gesteld.

Agenten kregen die nacht rond 04.15 uur de melding van steekpartij in de omgeving van de Wassenaerlaan. Direct gingen meerdere politie-eenheden ter plaatse. In een woning troffen de agenten een groepje mensen aan die vertelden dat twee van hen gewond waren. De politie verleende de eerste hulp waar na medewerkers van de ambulancedienst de slachtoffers voor onderzoek overbrachten naar het ziekenhuis. Het eerste onderzoek wees uit dat de slachtoffers samen met nog enkele andere kennissen liepen over de Nieuwstraat in de richting van de Wassenaerlaan. Het groepje had een uitgelaten stemming en liep naar huis na een avondje stappen. Op de kruising met de Van Heemskerckstraat werd de groep aangesproken door de inzittenden van een passerende auto. De bestuurder stoorde zich vermoedelijk aan het gedrag van het groepje. Korte tijd later stapte de bestuurder uit en liep naar de slachtoffers in de groep. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de bestuurder de slachtoffers met een mes verwondden. Direct na de steekpartij is de verdachte terug de auto ingestapt en is samen met een mede-inzittende weggereden.

Tien arrestaties tijdens actie op growshop

TILBURG: De politie van het team Tilburg Noord-Oisterwijk heeft gistermiddag en avond samen met agenten van het Joint Hit Team een actie gehouden in verband met de verdenking van handel in softdrugs vanuit een growshop aan de Kapitein Rondairestraat. Daarbij zijn tien verdachten aangehouden die allen door een hulpofficier van justitie in verzekering zijn gesteld.

De politie van het team Tilburg Noord-Oisterwijk riep in verband met toenemende signalen dat vanuit een growshop aan de Kapitein Rondairestraat hennep (toppen, planten en stekken) verkocht zou worden, de hulp in van het Joint Hit Team van de politie Midden en West Brabant. Gezamenlijk werd besloten een actie te houden.

De eerste aanhouding vond plaats op de Dopheistraat. Daar werd rond 15.00 uur de auto van een 40-jarige Oosterhouter gecontroleerd die de bedoelde growshop bezocht had. In de auto werd een zak met 40 hennepstekken aangetroffen. De bestuurder werd aangehouden.

Rond 15.30 uur werden op de Lochtstraat twee Tilburgers van 23 en 25 jaar aangehouden nadat in de kofferbak van de auto een tas, een big shopper, gevuld met henneptoppen was aangetroffen. Ook deze verdachten waren gesignaleerd bij de growshop. Beide verdachten werden in verzekering gesteld. De 25-jarige verdachte gaf aanvankelijk een valse naam op.

Hierop werd besloten een instap te doen in de growshop. Daar werden zes mannen aangehouden. Het ging om vijf Tilburgers en één man uit Rijen, in de leeftijd van 29 tot en met 44 jaar. Ook zij zijn in verzekering gesteld. In aanwezigheid van een Officier van Justitie werd in het pand een doorzoeking ingesteld. Hierbij werden drie kilozakken met hennep en diverse andere attributen die gebruikelijk zijn in de drugshandel aangetroffen.

De 10^e verdachte betreft een 30-jarige Tilburger die tijdens de doorzoeking de growshop binnen kwam met een grote plastic zak met hennepresten. Ook hij is aangehouden en in verzekering gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in. De gemeente is van de eerste bevindingen op de hoogte gesteld.

Schoenendief aangehouden

TILBURG: Gistermiddag is in een schoenenzaak op de Heuvel een 19-jarige vrouw uit Birmingham (Eng) betrapt op winkeldiefstal. De dievegge had drie paar schoenen in haar tas gestopt en liep zonder te betalen de winkel uit. Zij werd tegengehouden toen het alarm afging. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie houdt verkeerscontrole op de Zwartvenseweg

TILBURG: De politie van het team Tilburg West heeft woensdagmiddag op de Zwartvenseweg een verkeerscontrole gehouden. Tien automobilisten kregen een bekeuring omdat ze geen autogordels droegen. Verder ging er een bestuurder op de bon omdat de hulpkoppeling voor de aanhangwagen niet deugdelijk bevestigd was. Ook het ontbreken van een kentekenplaat op een aanhangwagen leverde een prent op. Tenslotte kregen vijf bestuurders een proces-verbaal omdat ze het rijbewijs niet bij zich hadden.

Politie ruimt hennepkwekerijen en treft drogerij aan

TILBURG: Het districtelijk ruimteam heeft vandaag drie hennepkwekerijen geruimd en een drogerij aangetroffen. In een bedrijfspand aan de Herastraat vond het team een hele bijzondere kwekerij die aangebracht was in een zeecontainer. Er stonden 137 planten in. Er stonden in dezelfde ruimte nog drie zeecontainers. Ze stonden twee aan twee gestapeld. In een van die bovenopstaande containers zat de plantage. Ook werd een aggregaat in beslag genomen. De toegang tot deze ruimte werd verkregen via een geheime weggewerkte deur. De politie stelt een onderzoek in naar de exploitant.

Verder werden er vandaag een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Jacob van Oudenhovenstraat. In twee kamers op de 2^e etage stonden 197 planten. Ook werd de stroom illegaal voor de meter om afgetapt. Tegen de bewoonster, een 53 jarige vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook in een pand aan de Meelstraat, op de eerste verdieping stonden circa 300 hennepplanten. Verder werd in een pand aan de Hasseltstraat een drogerij en een nog onbekende hoeveelheid henneptoppen aangetroffen. Eerder deze week werd al een plantage in een woning aan de Klaverstraat met 80 planten ontmanteld.

De politie in Tilburg ruimt wekelijks gepland en ongepland hennepkwekerijen. Dergelijke plantages zijn vaak brandgevaarlijk en veroorzaken dikwijls stankoverlast. Ook is er dikwijls sprake van diefstal van elektriciteit en is er een relatie met georganiseerde misdaad. De politie krijgt via 0900-8844 en via 0800-7000 veel tips binnen. Deze tips worden verder veredeld waarna actie volgt.

Politie onderzoekt inbraak in winkel

TILBURG: Gisteravond is er ingebroken in een winkel op het Wagnerplein. De dief heeft een raam geforceerd met behulp van een stenen bloembak. Het raam was aan de onderzijde uit de glaslatten gedrukt. Uit de winkel is het wisselgeld gestolen. De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een nader onderzoek in.

Rijder onder invloed aangehouden

TILBURG: Vannacht is omstreeks 00.50 uur op de Philips Vingboonsstraat een 46-jarige man uit Rijen betrapt op het rijden onder invloed. De automobilist blies 265 ugl, terwijl 220 ugl is toegestaan. De bestuurder had naar eigen zeggen twee glazen wijn gedronken. Aan het bureau bleek tijdens de controle van de personalia dat de verdachte ook nog vier onherroepelijke vonnissen had open staan, onder meer voor hennepteelt. Het ging om 200 euro of 21 dagen gijzeling en een vonnis voor 45 dagen. Hij werd ingesloten.

Inbrekers op zoek naar hennep

TILBURG: Vannacht hebben onbekenden geprobeerd in te breken in een woning aan de Generaal Crerarstraat. Ter plaatse bleek dat de voordeur met een breekvoorwerp beschadigd was. Vermoedelijk was er sprake van een rippoging. In het pand zat namelijk op de begane grond een hennepkwekerij. De politie heeft de kwekerij ontmanteld. Een onderzoek in de omgeving naar de inbreker(s) heeft niets opgeleverd. Een onderzoek naar de kweker wordt ingesteld.

Auteur: Willem van Hooijdonk