PvdA Rotterdam


PvdA Rotterdam voor komst Palestijnse premier

Do 19 Apr 2007 - Mohamed Talbi, Peter van Heemst

Palestijns premier Haniyeh is uitgenodigd voor een festival in Rotterdam waarin aandacht zal worden gevraagd voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem, maar hij mag van minister Verhagen het land niet in. De PvdA vindt dat de minister een verkeerde keuze maakt.

Op 5 mei organiseert het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit in Rotterdam een festival waarin aandacht zal worden gevraagd voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Hiertoe heeft het platform Palestijns premier Haniyeh uitgenodigd als gast. Echter, nog voordat er een aanvraag lag voor een visum, heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken aangekondigd geen visum te willen verstrekken aan Haniyeh, omdat hij als leider van Hamas als ongewenst wordt beschouwd. De PvdA in de Tweede Kamer en in Rotterdam vindt dat de minister een verkeerde keuze maakt: het uitsluiten van een democratisch gekozen leider levert per definitie minder op dan dialoog, ook als je het niet eens zou zijn met zijn ideeen en opvattingen.

Verhagen verdedigt zijn besluit ook nog eens door te zeggen dat een bezoek van Haniyeh "niet zal bijdragen aan de goede betrekkingen met alle partijen in het Midden-Oosten". Dat is toch gek, de Palestijnse regering en het Palestijnse volk zijn toch ook partij in het Midden-Oosten, zou je zeggen. Juist Nederland moet de bereidheid tonen met alle partijen in gesprek te gaan. Want een duurzame oplossing voor de crisis in het Mideen Oosten is per defintie alleen met alle betrokkenen te bereiken.

Het standpunt van de PvdA in de Tweede Kamer is gelukkig dat een democratisch gekozen Palestijnse premier wel welkom is in Nederland, omdat je daarmee laat zien dat je de Palestijnen als serieuze gesprekspartner erkent.
De PvdA in Rotterdam sluit zich hierbij van harte aan. De PvdA kan zich overigens wel voorstellen dat de datum van 5 mei gevoelig kan liggen, maar daar staat tegenover dat 5 mei bij uitstek de dag is waarop wij het herstel vieren van de vrijheid, dus ook de vrijheid om meningen luid en duidelijk naar voren te brengen.

Mohamed Talbi, raadslid
Peter van Heemst, fractievoorzitter