Verzet tegen nieuwe schoolmammoet in Leiden

19.04.2007 / 17:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stedelijk gymnasium

Stedelijk gymnasium

Verzet tegen nieuwe schoolmammoet in Leiden

Oegstgeest, 19 april 2007 - In Nova van afgelopen zaterdag sprak minister Plasterk zich uit tegen verdere schaalvergroting in het onderwijs. Hij noemde Leiden als stad waar de gemeente schaalvergroting probeert door te drukken tegen de zin van ouders en leraren.

Plasterk had het over het Stedelijk Gymnasium:
B&W van Leiden willen één Leidse stichting openbaar onderwijs, met een topzwaar College van Bestuur met stafbureau dat het Stedelijk Gymnasium in een keurslijf gaat dwingen.
De argumenten zijn even bekend als slecht onderbouwd: schaalvergroting zou leiden tot professionalisering en zou efficiencyvoordelen geven.
B&W maakt ook niet concreet te worden welke doelen precies wordt nagestreefd en welk voordeel zal worden bereikt.

Zonder draagvlak bij schoolleiding, medezeggenschapsraad en ouders van het Stedelijk Gymnasium Leiden probeert B&W in Gemeenteraad te verleiden tot één stichting waarin het bestuur voor al het openbaar onderwijs in de gemeente Leiden wordt samengevoegd. Een (bestuurlijke) fusie waarin één van de partijen niet gelooft, is bij voorbaat tot mislukken gedoemd.

Eén schoolmammoet van speciaal onderwijs, basisonderwijs, scholengemeenschap en Gymnasium leidt niet tot beter bestuur, leidt niet tot beter management en leidt zeker niet tot beter onderwijs. Ouders en leraren van het Stedelijk Gymnasium Leiden verzetten zich daar dus tegen.

Het Stedelijk Gymnasium behoort al jaren tot de beste scholen van het land. Dat maakt het Stedelijk niet méér waard dan de andere beoogde fusiepartners. Maar het maakt ons wel extra bezorgd over de schade die schaalvergroting, bureaucratisering en beleidsharmonisering aan onze school gaan toebrengen.

De oudervereniging is daarom een campagne begonnen om B&W en Gemeenteraad tot andere gedachten te brengen.

///////////////////////////////////////