Ministerie van Defensie

19-04-2007 17:17

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

Afgelopen week hebben zeven NAVO-ambassadeurs van de Noord Atlantische Raad (NAC) een bezoek gebracht aan Regional Command South. Namens Nederland was Ambassadeur Herman Schaper aanwezig. De ambassadeurs waren op bezoek om de voortgang van de ISAF-missie in Zuid Afghanistan met eigen ogen te bekijken. Maar het bezoek was vooral bedoeld om te benadrukken dat de NAVO er veel aan gelegen is, om de democratisch gekozen regering van Afghanistan te ondersteunen bij de wederopbouw en ontwikkeling van hun land.

Het NAVO-gezelschap kreeg van Generaal-majoor Ton van Loon een briefing over de voortgang en resultaten van de Operatie Achilles. Vervolgens bracht de delegatie een bezoek aan een Forward Operating Base in Helmand en werd kort Kamp Holland in Uruzgan aangedaan. Voorafgaand aan dat bezoek werd over de Kajaki-dam gevlogen en uitleg gegeven over het belang van deze dam voor de regio.

De afgelopen verslagperiode zijn Nederlandse eenheden een aantal keren in vuurcontact gekomen. Op 11 april kwam een patrouille ten noordoosten van Tarin Kowt onder vuur te liggen met klein kaliber wapens en RPGâs. Nadat de Nederlandse eenheden terugschoten, werd het vuurcontact verbroken. Nederlandse F16âs leverden vier keer ondersteuning ten behoeve van Operatie Achilles in de Provincie Helmand. Op 10 april werd een lasergeleide bom afgeworpen op een gebouw, van waaruit ISAF-troepen onder vuur lagen. Op 12 april kwamen de eenheden van de luchtmacht twee keer in actie. In totaal werden die dag drie lasergeleide bommen afgeworpen en werd het boordkanon gebruikt om ISAF-eenheden te ondersteunen. Op 14 april werden om de zelfde reden twee lasergeleide bommen afgeworpen. Bij de vuurcontacten zijn mogelijk slachtoffers gevallen bij de 'Opposing Militant forces'.

De reservecompagnie van Regional Command South heeft in de provincie Helmand tijdens een ondersteuningsoperatie van Operatie Achilles vier personen aangehouden. De personen zijn aangehouden nadat zij op verdachte wijze ISAF-eenheden observeerden. De verzamelde gegevens werden hoogstwaarschijnlijk doorgespeeld aan de Taliban. De vier personen zijn gisteren overgedragen aan de National Department of Security van Afghanistan.