Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 19 april 2007

Pure zang uit het oude Rusland

Nieuwsgierige ensembles Me Naiset en Toorama op tournee in Nederland

Terwijl de traditionele volksmuziek van Finland al een eeuw geleden is uitgestorven, wordt de Fins-Oegrische zang rond St.-Petersburg nog steeds beoefend. Reden waarom het uit zeven zangeressen bestaande Finse ensemble Me Naiset zich aansloot bij het Russische vijf man sterke Toorama om terug te keren naar hun gezamenlijke muzikale roots. Verschillende reizen naar dorpen in Iki-Turso, Mordovia, Seto, Ingria en Karelië leverden het materiaal om de oude polyfone traditie nieuw leven in te blazen. De groep had veel succes tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2005, waarover een recensent schreef: 'Me Naiset & Toorama laten horen hoe betrekkelijk meerstemmige begrippen als consonant en dissonant eigenlijk zijn. Scherp schurende secundes gelden in hun muziek als een delicatesse die lang moet worden uitgeproefd, terwijl ze in de rest van Europa lange tijd slechts in het voorbijgaan mochten klinken.' De ijzige Scandinavische klanken gekoppeld aan de bronstige sonoriteit van de Russen geeft dit concert een heel eigen charme.

De tournee van Me Naiset en Toorama is een coproductie van de Organisatie Oude Muziek en Rasa Wereldculturencentrum - www.rasa.nl.

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 ­ 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen ­ is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.

__________________
voor de redactie

Het tourneeschema, kaartverkoopgegevens en adressen zijn te vinden op de derde pagina van bijgevoegd pdf-bestand.

Neem voor meer informatie, beeldmateriaal, interviews en perskaarten contact op met ondergetekende. Het bijgevoegde interview met Me Naiset is vrij te gebruiken.

Met een hartelijke groet,

Albert Edelman
pers & publiciteit


Organisatie Oude Muziek
Postbus 19267 | NL-3501 DG Utrecht
T 030 23 29 000 | F 030 23 29 001
E a.edelman@oudemuziek.nl | W www.oudemuziek.nl
Skype: albertedelman