DAF Trucks DAF levert jubileumtruck aan De Rijke Groep: 750.000-ste in Eindhoven geproduceerde DAF-truck

DAF Trucks N.V. leverde donderdag 19 april 2007 de 750.000-ste in Eindhoven geproduceerde truck af. De heer A.L. Goudriaan, president-directeur van DAF, overhandigde de sleutels van de XF105 - International Truck of the Year 2007 - aan de heer L.H. de Rijke, voorzitter Raad van Bestuur van de De Rijke Groep, binnen de chemische industrie één van de toonaangevende logistieke dienstverleners in Europa.

De eerste DAF truck werd op 1 september 1949 verkocht en dat jaar verlieten in totaal 150 vrachtwagens de fabriek in Eindhoven. Een jaar later waren dat er ruim duizend. Een schil contrast met de bijna 40.000 trucks die de fabriek in Eindhoven in 2006 produceerde.

Snelst groeiende truckproducent
"Met een marktaandeel dat in het zware segment toenam van 9,6% in 2000 naar 14,5 procent het afgelopen jaar is DAF de snelst groeiende truckproducent in Europa", aldus de heer A.L. Goudriaan, president-directeur van DAF Trucks N.V. "We danken ons succes aan ons toonaangevende productenprogramma, ons eersteklas dealernetwerk en dienstenpakket en de meer dan 8.000 toegewijde DAF-medewerkers die weten dat de kwaliteit die zij leveren, bepalend is voor de tevredenheid van onze klanten. En daarmee voor de toekomst van onze onderneming. Natuurlijk danken we ons succes allereerst aan onze klanten, die ons voorzien van waardevolle informatie op basis waarvan de afdeling Productontwikkeling trucks kan ontwikkelen die exact aansluiten bij de wensen van de klant. Zoals De Rijke Groep, waarvan het 900 trekkende voertuigen tellende wagenpark inmiddels voor de helft uit DAF trucks bestaat."

Betrouwbaarheid voorop
"DAF begrijpt als geen ander wat een vervoerder van zijn trucks verlangt", verklaarde de heer L.H. de Rijke de keuze voor opnieuw een aantal DAFs. "Zeker in de chemische sector waarin wij gespecialiseerd zijn, draait alles om maximale betrouwbaarheid en voertuigbeschikbaarheid. Wanneer onze trucks niet op tijd met de lading van onze klant op het losadres arriveren, kunnen productieprocessen stilvallen. Die verantwoording ligt bij ons en onze chauffeurs en vereist uiterst betrouwbare trucks. Daarnaast verwachten onze klanten maximale flexibiliteit en wij verwachten die daarom ook van de DAF service-organisatie. Trucks worden buiten de reguliere kantooruren onderhouden, soms zelfs op zaterdag. En met ITS heeft DAF nog altijd de beste internationale hulpdienst binnen de truckindustrie. Nog een aspect dat uitermate belangrijk is: chauffeurs prijzen het comfort en de ruimte in de cabine van de DAFs. In een tijd waarin het chauffeurstekort alleen maar groter wordt, is de XF105 de beste truck die je als ondernemer voor de chauffeurs kunt aanschaffen. Daarnaast hechten wij er als bedrijf belang bij om onze mensen met veilige, milieuvriendelijke en zuinige transportmiddelen op pad te sturen."

Om aan de hoge vraag naar haar trucks te voldoen, heeft DAF Trucks N.V. de productie in Eindhoven de afgelopen twee jaar verhoogd van goed 100 trucks per dag in 2004 tot 170 per dag op dit moment. In juni stijgt de productie er naar 178 trucks per dag en tegen het licht van de hoge vraag, is een verdere verhoging later dit jaar niet uitgesloten. Daarnaast worden bij Leyland Trucks, eveneens een PACCAR-onderneming, dagelijks 22 DAF-trucks van de types CF en XF105 en 45 LF's geproduceerd.

De groei manifesteert zich met name de laatste jaren. Eind jaren tachtig werden in Eindhoven zo'n 18.000 trucks per jaar geproduceerd; eind jaren negentig waren dat er zo'n 25.000. In de eerste jaren van het nieuwe millennium steeg de productie in Eindhoven naar bijna 31.000 in 2004. In 2006 werd de grens van 40.000 doorbroken. Daarnaast werden vorig jaar bij Leyland Trucks in Groot-Brittannië 16.250 DAF-trucks geproduceerd, waardoor in 2006 in totaal een recordaantal van 56.250 trucks geproduceerd is. Sinds de start met de productie van vrachtwagens in 1949, zijn in Eindhoven 750.000 trucks geproduceerd. In Leyland zijn tot op heden in totaal zo'n 165.000 DAF-trucks geproduceerd.

DAF Trucks N.V. - een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc, een van de grootste producenten van zware trucks in de wereld - is een toonaangevende producent van lichte, middelzware en zware trucks met in West Europa in 2006 een marktaandeel van 14,5% in de klasse boven 15 ton. De onderneming leverde het afgelopen jaar in totaal zo'n 56.500 trucks af op markten binnen en buiten Europa. Daarnaast ontwikkelt en produceert DAF componenten, zoals assen en motoren, voor producenten van bussen en speciale voertuigen. Deze componenten worden verkocht via de afdeling DAF Components. DAF Trucks N.V. heeft fabrieken in Eindhoven en in het Belgische Westerlo, meer dan 1.000 dealers en servicepunten in Europa en heeft meer dan 8.000 medewerkers.

De Rijke Groep - Naast het verzorgen van transportdiensten in de breedste zin van het woord verzorgt De Rijke expeditie-activiteiten, opslag, value added logistics, alsmede de integrale beheersing van de complete goederenstroom. Het bedrijf heeft zich o.a. volledig toegelegd op de verschillende vormen van wegtransport: stukgoed, droge bulk, vloeistoffen, containers en het transport van industriële vloeibare gassen. Specialisatie bestaat er in de handling (inclusief het verpakken) van gevaarlijke en/of chemische stoffen, waarvoor ook de vele warehouse- en silo/tank faciliteiten volledig zijn ingericht. Verspreid over diverse locaties, is ruim 500.000 vierkante meter overdekte opslagruimte beschikbaar. De activiteiten van De Rijke werden ISO 9001-2000 gecertificeerd en werden bovendien onderworpen aan het zwaarwegende SQAS pakket van Cefic. Het bedrijf kent 35 vestigingen in 11 verschillende landen en mag grote namen als ExxonMobil, Huntsman, Shell, BP, Honeywell en DSM tot haar klantenkring rekenen. Naast een voortdurende, aanzienlijke groei van activiteiten in West-Europa welke middels autonome groei en acquisities tot stand komt, is momenteel ook sprake van een sterke groei in Centraal Europa, alsook in regio's buiten Europa zoals het Midden-Oosten.

Foto: links de heer A.L. Goudriaan, president-directeur van DAF Trucks N.V., rechts de heer L.H. de Rijke, voorzitter Raad van Bestuur van de De Rijke Groep.

Eindhoven, 19 april 2007