Socialistische Partij

Opvang kwetsbare groepen: vul niet het ene gat met het andere

19-04-2007 * SP-Kamerlid Krista van Velzen maakt zich ernstig zorgen over de opvang van daklozen, verslaafden en vrouwen in de grote gemeenten van Nederland. Vanwege een geplande herverdeling van middelen krijgen de vier grote steden 20 miljoen extra, maar dat moeten de kleinere gemeenten, waaronder middelgrote steden, ophoesten.

Van Velzen: "We moeten niet de problemen van de vier grote steden oplossen door in andere gemeenten gaten te slaan in het beleid voor de meest kwetsbare groepen. Een stad als Eindhoven zou moeten bezuinigen op het opsporen en contact leggen en zorgen voor mensen die keihard buiten de boot vallen. Het gaat veelal om zieke, verslaafde of verwarde mensen, of om mishandelde en uitgebuite vrouwen. Kwetsbare mensen die kun je niet in de niet in de ene stad in de kou kunt laten staan om de problemen elders op te lossen. Zo verschuif je de problemen slechts. Als er niet genoeg geld is voor de opvang in de grote steden, moet er extra geld komen. En niet uit de potjes van kleinere gemeenten, maar uit de pot van het kabinet. De problemen van de grootste steden zijn misschien groter van getal, maar niet belangrijker."

Op dit moment overlegt staatssecretaris Bussemaker (VWS) met de gemeenten over de herverdeling. Van Velzen heeft de minister gevraagd geen onomkeerbare stappen te nemen en wil zo spoedig mogelijk een debat over deze kwestie.