Persbericht 19-04-2007, EénVandaag

'Veemarkt als organisatie had vervolgd moeten worden'

Niet de veehandelaren, maar de veemarkt als organisatie had vervolgd moeten worden door het Openbaar Ministerie. Dat stelt Hans Baaij, directeur van de stichting Dierenrecht in EénVandaag vanavond. 'De veemarkt heeft structureel te weinig controle uitgeoefend. Door de handelaren en niet de organisatie te vervolgen, krijgt het minder een voorbeeldfunctie", aldus Baaij in EénVandaag.

Het Openbaar Ministerie heeft aan stichting Dierenrecht bekend gemaakt dat twee veehandelaren van de veemarkt in Leeuwarden vervolgd gaan worden wegens dierenmishandeling. Eerder maakte EenVandaag in de uitzending van 24 augustus 2006 bekend dat op de veemarkten in Utrecht en Leeuwarden dieren mishandeld worden. De beelden zorgden toen voor veel maatschappelijke verontwaardiging.

Stichting Dierenrecht betreurt het dat het OM af ziet van vervolging van de veemarkt in Utrecht wegens gebrek aan bewijs. 'Ik viel een beetje van mijn stoel toen ik het hoorde. We hebben onder meer beelden aangeleverd waarin veehandelaren dieren schopten. Ook beelden van zieke koeien zaten erbij. De directie van de veemarkt heeft bovendien excuses aangeboden. Vervolgens wordt er niks mee gedaan. Dat gaat boven mijn pet', aldus Hans Baaij.

Overigens is de stichting zeer te spreken over de geboekte vooruitgang op de veemarkten. 'Men heeft de les zeer ter harte genomen. Het kwaliteitshandboek is uitmuntend. Als dat goed wordt uitgevoerd lopen we ineens vooraan in plaats van achteraan in Europa. Dus daar moeten we de veemarkten een grote pluim voor geven.'
---
Uitzending EénVandaag. donderdag 19 april, 18.20 uur, Nederland 1. Bij overname citaten graag bronvermelding gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Veen, tel 06-2001 32 58 of Sander 't Sas, tel 06-514 24 937.