VVD


17-4-2007

Snelle totstandkoming van Europees dekkend netwerk van landelijke politieteams voor de aanpak van transportcriminaliteit noodzakelijk

Al jarenlang kampt het beroepsgoederenvervoer over de weg met transportcriminaliteit en ladingdiefstal. VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert en de Tweede Kamerleden Fred Teeven en Paul de Krom dringen aan op actie, nationaal én Europees.

Hennis-Plasschaert: "Studie na studie wordt gepubliceerd, maar uiteindelijk is het een kwestie van doen. Waar een politieke wil is, is een weg. Als de lidstaten blijven verzaken, is een Europese impuls simpelweg noodzakelijk. De Europese Commissie moet nog dit jaar met een voorstel komen. Transportcriminaliteit beperkt zich nu eenmaal niet tot landsgrenzen."

In dat kader stelde Jeanine Hennis-Plasschaert de Europese Commissie de volgende vragen:


1. Is de Commissie bereid om nog dit jaar door middel van ´een voorstel voor een richtlijn van de Raad´ de EU-lidstaten aan te sporen, en tenslotte te verplichten, tot het oprichten van landelijke politieteams voor de aanpak van transportcriminaliteit en ladingdiefstal? Zo nee, waarom niet?


2. Is de Commissie tevens bereid om hierbij nader in te gaan op de zogenoemde ´speciale´ officier van justitie die zou moeten worden belast met transportcriminaliteit en ladingdiefstal teneinde de communicatie tussen politie en justitie te optimaliseren waardoor een gerichte aanpak van transportcriminaliteit en ladingdiefstal mogelijk wordt? Zo nee, waarom niet?


3. Is de Commissie verder bereid om in ditzelfde voorstel lidstaten te verplichten een nationaal contactpunt inzake transportcriminaliteit aan te wijzen, waarbij het de bedoeling is dat het contactpunt aangelegenheden in verband met transportcriminaliteit en ladingdiefstal coördineert binnen de lidstaat, met andere lidstaten en met de Europese Commissie om die wijze effectieve informatie-uitwisseling op zowel nationaal als Europees niveau te waarborgen? Zo nee, waarom niet?