Hoogheemraadschap van Rijnland


ook een oplossing voor Aalsmeerders

Structurele oplossing kopsloten is ook een oplossing voor Aalsmeerders

Persbericht, 19 april 2007

Op maandagavond 16 april hebben het hoogheemraadschap van Rijnland, de provincie Noord-Holland en de gemeente Aalsmeer gesproken met een deel van de kadastrale eigenaren van de kopsloten in Aalsmeer. Op deze avond is het Convenant Kopsloten van 20 maart toegelicht en over de kosten en aanpak van de problematiek gesproken. Hoogheemraad Van der Hoeven: "Rijnland biedt bewoners nu de mogelijkheid eenmalig een derde van de totale uitvoeringskosten te betalen om daarna vrij te zijn van verdere kosten voor baggeronderhoud."

Overname baggeronderhoud

Rijnland heeft in het Convenant afgesproken het baggeronderhoud van de onderhoudsplichtigen over te nemen. Echter pas nadat de kopsloten opnieuw op diepte zijn gebracht. De kosten voor het opnieuw op diepte brengen worden door drie partijen betaald: Rijnland, provincie en de eigenaren. Het exacte bedrag wordt pas na het waterbodemonderzoek vastgesteld. De gemeente Aalsmeer betaalt mee aan de voorbereidingskosten. De belangrijkste onderwerpen van de avond waren de hoogte en de verdeling van de kosten voor het opnieuw baggeren van de kopsloten en de staat van de beschoeiing. Om straks goed te kunnen baggeren is het belangrijk dat de beschoeiing op orde is. Dit komt voor rekening van de kadastrale eigenaren.

Planning

Rijnland start in mei met het waterbodemonderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn de tweede helft van 2007 bekend. Iedere eigenaar ontvangt op dat moment een brief met daarin de kosten voor de werkzaamheden. Op dat moment is het aan de eigenaar om te bepalen of hij/zij wel of niet meedoet aan het baggerproject. De voordelen om mee te doen met het baggerproject zijn vooral dat de eigenaren maar een derde van de baggerkosten hoeven te betalen, die vervolgens door Rijnland worden uitgevoerd. Ook hoeven de eigenaren na het werk het baggeronderhoud niet meer zelf uit te voeren.

Tweede informatieavond

Op 24 april is de tweede informatieavond over de kopslotenproblematiek. Deze avond is hetzelfde als de avond van 16 april alleen zijn nu de bewoners ten noorden van de provinciale weg N201 uitgenodigd. Ook de bewoners die vorige keer waren verhinderd kunnen naar de informatieavond toe komen.
'Droge voeten, schoon water!'