Prinses en Minister op de bres voor wereldwijd onderwijs

Den Haag, 19 april 2007 - Meer dan 100 Haagse schoolkinderen openen samen met HKH Prinses Laurentien der Nederlanden en Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders de Onderwijsactieweek van de Global Campaign for Education (GCE). Ze zullen onder meer het Grote Allemaal Naar Schoolspel spelen, ballonnen oplaten en hun handtekening zetten op een enorme wereldbol. Dit allemaal als symbolische ondersteuning van kinderen in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen.

Van 23 tot en met 27 april 2007 vindt de jaarlijkse internationale Onderwijsactieweek van de GCE plaats met als thema, Onderwijs is een mensenrecht. Hiervoor komen tijdens deze week wereldwijd duizenden kinderen in actie. Dat is belangrijk, omdat met goed onderwijs meisjes en jongens in ontwikkelingslanden veel betere kansen hebben op een menswaardig bestaan. 80 miljoen kinderen, vooral meisjes, gaan nog steeds niet naar school. Met de onderwijsactieweek zet de GCE dit probleem opnieuw op de agenda. Dit jaar verleent ook Prinses Laurentien haar medewerking aan de GCE!

Speciaal voor deze Onderwijsactieweek is een educatief bordspel ontwikkeld voor het basisonderwijs, het Grote Allemaal Naar Schoolspel. Het is een soort Triviant, waarmee kinderen spelenderwijs leren welke obstakels en tegenvallers leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden moeten overwinnen om naar school te kunnen. De schoolkinderen zullen Prinses Laurentien en Minister Koenders testen op hun kennis van die obstakels.

De Onderwijsactieweek van de GCE doet de komende week tientallen basisscholen aan in Eindhoven, Lelystad, Groningen en Hilversum. De schoolkinderen zullen onder meer de enorme wereldbol van school naar school rollen. Per stad werken diverse mensen mee aan het programma, zoals Gerda Havertong van Sesamstraat, zanger Brace en verschillende wethouders van onderwijs. Uiteindelijk gaat de wereldbol begin juni naar de G8 in Berlijn om bij de wereldleiders de roep om onderwijs wereldwijd kracht bij te zetten.

In 2015 gaan alle kinderen wereldwijd naar de basisschool. Dit is één van de millenniumdoelen die de Verenigde Naties hebben gesteld om de armoede in de wereld terug te dringen. Om dit doel te realiseren, is de GCE opgericht, een netwerk van 400 (onderwijs)organisaties in 180 landen. In Nederland werken Oxfam Novib, Edukans, de Algemene Onderwijsbond en CNV Onderwijs. samen aan de GCE, door jaarlijks een onderwijsactieweek te organiseren. De GCE wordt verder ondersteund door Save the Children en Plan Nederland.


Noot voor de redactie,