Gemeente Rotterdam

Nr. 73
19 april 2007

Subsidieregeling Bedrijvenverbetergebieden

Ondernemers en overheid werken samen aan betere winkelstraten en bedrijfsterreinen

Ondernemers in Rotterdam die in hun winkelgebied of op hun bedrijfsterrein samenwerken aan verbeteringen van dat gebied kunnen hiervoor een aanzienlijke subsidie ontvangen. Het college heeft daartoe de tijdelijke subsidieregeling Bedrijvenverbetergebieden (BVG) in het leven geroepen. Voor het proefproject is 2,4 miljoen euro beschikbaar. Het gaat vooral om voorstellen van ondernemers om het gebied aantrekkelijk, schoon en heel, en bereikbaar te maken. Daarbij valt te denken aan investeringen in straatverlichting of -meubilair en gebiedspromotie.

Reden voor het college om de BVG-regeling in het leven te roepen is de wens van het college het ondernemersklimaat gunstig te beïnvloeden door collectieve maatregelen van ondernemers. Verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid): "Vanuit het project Veilig Ondernemen hebben wij de ervaring dat het werkt om ondernemers en overheid samen te laten werken. Met deze BVG-regeling worden ondernemers gestimuleerd om op een veel breder terrein samen op te trekken."

Programma Detailhandel Rotterdam
De BVG-regeling is één manier om investeringen in winkelgebieden en bedrijfsterreinen te stimuleren. Nog voor de zomer van dit jaar komt wethouder Schrijer met het grootschalig Programma Detailhandel Rotterdam. Naast het (gezamenlijk met ondernemers) investeren in de gebieden, staan daarin maatregelen om winkelgebieden te saneren en reguleren. Met saneren moet het aantal vierkante meters niet-rendabel winkelgebied in Rotterdam worden teruggebracht, bijvoorbeeld door goede afspraken te maken met corporaties. Met reguleren moeten vestigings- en toetredingseisen worden gesteld om de kwaliteit van nieuwe ondernemingen te garanderen. Nieuwe ondernemers zouden bijvoorbeeld een middenstandsdiploma moeten hebben. Op die wijze kan de gemeente sturen op een gevarieerd winkelaanbod.

Ondernemersnetwerk 010
Uitvoering van de BVG-regeling komt te liggen bij Ondernemersnetwerk 010. Deze koepel van Rotterdamse ondernemersverenigingen toetst de subsidieaanvragen. Subsidieverlening is mogelijk voor activiteiten vanaf 25.000 euro en bedraagt maximaal tweederde van het totaal te investeren bedrag met een maximum van 200.000 euro.

Angelsaksisch model
De BVG-regeling is een lokale variant van de landelijke regeling die veel Angelsaksische landen kennen, de business improvement districts (BID). Ook daarin werken ondernemers samen plannen uit voor het verbeteren van het bedrijfsgebied. Het verschil is echter dat zij daarbij een begroting voor de collectieve maatregelen opstellen. Als er voldoende draagvlak is bij de ondernemers, legt de overheid een heffing op waarmee de uitvoering van plannen betaald wordt. Het Ministerie van Economische Zaken denkt na over invoering van een BID-regeling in Nederland en zal de Rotterdamse ervaringen met de BVG-regeling dan ook op de voet volgen.

noot voor de redactie/