Milieu Educatie (CNME) zullen op donderdag 19 april 2007 starten met een opleiding voor natuurouders. Natuurouders zijn mensen die het leuk én zinvol vinden om samen met kinderen op onderzoek uit te gaan in de natuur en/of iets te leren over milieu. De cursus natuurouders is bedoeld voor ouders en andere vrijwilligers die een grote betrokkenheid hebben bij wat kinderen leren. Deze betrokkenheid is toegespitst op de relatie van het kind met de natuur en het milieu. Een natuurouder wil het kind begeleiden in het ontdekken van de eigen concrete (school)-omgeving. Daarbij hoeft u niet te beschikken over een speciale voorkennis. Affectie met natuur en milieu en een flinke portie enthousiasme zijn natuurlijk aan te bevelen. afz: "Willems L (UB)" , "Willems L \(UB\)" Ingezonden persbericht


Natuuroudercursus IVN Valkenburg aan de Geul / CNME

Het IVN Valkenburg aan de Geul en het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) zullen op donderdag 19 april 2007 starten met een opleiding voor natuurouders.

Natuurouders zijn mensen die het leuk én zinvol vinden om samen met kinderen op onderzoek uit te gaan in de natuur en/of iets te leren over milieu. De cursus natuurouders is bedoeld voor ouders en andere vrijwilligers die een grote betrokkenheid hebben bij wat kinderen leren. Deze betrokkenheid is toegespitst op de relatie van het kind met de natuur en het milieu. Een natuurouder wil het kind begeleiden in het ontdekken van de eigen concrete (school)-omgeving. Daarbij hoeft u niet te beschikken over een speciale voorkennis. Affectie met natuur en milieu en een flinke portie enthousiasme zijn natuurlijk aan te bevelen.

Deze cursus zal onder andere bestaan uit de volgende thema's: Wat verstaan we onder natuur- en milieueducatie?
Wat doet het IVN Valkenburg a/d Geul en welke rol kunnen natuurouders hierbij spelen? Hoe leren kinderen?
Het leren werken met leskisten en ander lesmateriaal; Het leren werken met educatieve paden;
Het leren omgaan met veldwerkactiviteiten.

Cursusprogramma en data
De natuuroudercursus bestaat uit 6 lessen.
De cursus wordt gegeven op:
donderdag van 19.30 tot 22.00 uur en op
zaterdag van 09.30 tot 12.00 uur.

De bijeenkomsten vinden plaats in het Sjloenshöfke (Kasteeltuin Oud-Valkenburg: Oud Valkenburg 1, Schin op Geul) en worden als volgt ingevuld:

Les 1. Datum: donderdag 19 april
Kennismaking met de cursus
Kennismaking met elkaar
Natuurbeleving
Wat is het CNME / Wat is het IVN en wat kun je ermee

Les 2. Datum: zaterdag 12 mei
Kleuters en natuurbeleving: het kabouterpad (volgens het 4-seizoenenboek)

Les 3. Datum: donderdag 24 mei
Kinderen in de onderbouw
kriebel-krabbel-kruip dieren

Les 4. Datum zaterdag 9 juni
Kinderen in de middenbouw
Het sporenpad.

Les 5. Datum: zaterdag 16 juni
Kinderen in de bovenbouw
veldwerkactiviteiten / biotooponderzoek

Les 6: Datum: donderdag 28 juni
Locatie: NME-Atelier - Onderwijswerkplaats, Statensingel 138, 6217 KH Maastricht. Natuurouders in de praktijk: hoe doen ze dat in ........!! Waar haal ik mijn ideeën / materialen / inspiratie.

Voor informatie en eventuele aanmelding kunt u telefonisch of via e-mail contact opnemen met Margriet Tabbers, IVN Valkenburg aan de Geul, (tel 06 51189532), m.tabbers@nl.aswatson.com. Meer informatie is te vinden op de website van het CNME, www.cnme.nl