Ingezonden persbericht


Persbericht

maart 2007

Scriptieprijs Fryske Akademy voor Marijke Andringa

De tweejaarlijkse scriptieprijs van de Fryske Akademy is gewonnen door Marijke Andringa uit Roodhuis voor haar scriptie Sociaal-culturele planning in de Friese Wouden; Het ontwikkelingsgebied oostelijk Friesland 1952-1960. Aan de prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden. Marijke Andringa is in 2006 afgestudeerd in de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit.

De scriptie van Andringa gaat over de naoorlogse ontwikkelingen, in het bijzonder in de jaren vijftig, in oostelijk Fryslân, dat in die tijd een achterstandsgebied was. Vanuit historisch perspectief beschrijft ze hoe de veenerfenis en de overgang naar de industrialisatie zijn aangepakt door middel van het gericht zijn op sociaalculturele planning. Het resultaat van die planning was niet dat de structurele werkloosheid verdween, maar dat de bevolking een andere mentaliteit gekregen had.

De bekroonde scriptie was een van de zeven ingestuurde werkstukken, die allemaal liggen op een van de gebieden waarmee de Fryske Akademy zich bezig houdt. De jury was bij de scriptie van Marijke Andringa vooral te spreken over het diepgaande en veelomvattende onderzoek. De scriptie van Andringa is degelijk gedocumenteerd, helder gestructureerd, goed historisch beschreven en geanalyseerd en bevat een goed onderbouwde conclusie.

De scriptieprijs van de Fryske Akademy is in 1988 ingesteld ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Akademy. Het doel is om studenten die het afstudeeronderzoek op Fryslân te richten, te stimuleren.

/////////////////////////////////////////////

-------------------------