Universiteit van Amsterdam

Afscheidscollege: Nog altijd in de ban van goed en fout?

Afscheidscollege Nederlandse geschiedenis

donderdag 19 april, 14.00 uur
Prof. dr. J.C.H. Blom, hoogleraar Nederlandse geschiedenis sedert de Middeleeuwen: Een kwart eeuw later. Nog altijd in de ban van goed en fout? In zijn afscheidscollege neemt Hans Blom de Nederlandse oorlogsgeschiedschrijving sinds zijn aantreden als hoogleraar (bijna vijfentwintig jaar geleden) onder de loep. In deze geschiedschrijving stonden goed en fout altijd centraal. Is dat nog steeds zo of is dat verminderd sinds Blom in 1983 zijn oratie hield?
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Symposium
Blom neemt tevens afscheid als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Voorafgaand aan het afscheidscollege in de Aula vindt op woensdag 18 april vindt een symposium plaats: Interpretaties van de Nederlandse geschiedenis - een symposium naar aanleiding van het werk van Hans Blom. Het symposium zal als het ware vooruitlopen op Bloms afscheidsrede en is vooral gewijd aan de overige thema's in zijn werk. Hans Blom heeft gepubliceerd over enkele grote thema's (oorlog en bezetting, verzuiling). Ook heeft hij specifieke thema's - die hem door de openbaarheid zijn aangereikt - diepgaand onderzocht en door een aanpak van thick description voorzien van feitenrelaas en interpretaties (Menten, Srebrenica). Tenslotte is er zijn voorliefde voor de historische synthese (Joden in Nederland, geschiedenis van de Nederlanden). Sprekers zijn: prof. dr. James Kennedy (Godsdienst en de publieke sfeer in een ontkerkelijkte samenleving), prof. dr. Mieke Aerts (Veranderende opvattingen over de vrouw sinds de jaren dertig?), prof. dr. Piet de Rooy (Er is een tijd om op te bouwen en een tijd om af te breken: de verzuiling en Prediker 3:3) en prof. dr. Huub Wijfjes (De mediatisering van de historicus: Huizinga, de Jong en Blom). Prof. dr. Niek van Sas zal de discussie leiden. Het symposium vindt plaats van 13.30 tot 17.00 uur in zaal 105 van het P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, Amsterdam. Aanmelding voor het symposium via: m.van.kessel@hotmail.nl.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.