Universiteit van Amsterdam


Lezing: Spinoza over waarheid, godsdienst en heil


Lezing Wijsbegeerte


donderdag 19 april, 20.15 uur
Voor wie ongenadig doordenkt, zo besefte Spinoza, betekent de nieuwe wetenschap van Copernicus, Galileï en Descartes het einde van het traditionele geloof, dat bestond in de combinatie van een antropomorfe godsopvatting - God als bovennatuurlijk wezen - en een antropocentrische mensvisie - de mens die een uitzonderingspositie in het universum inneemt. Tegelijk hield Spinoza vast aan het idee dat de ware kennis echt heil betekent. Als dat zo is, hoe kan godsdienst die illusie is, nog iets met heil te maken hebben? En hoe kan de nieuwe 'kille' en onbarmhartige waarheid zelf toch heil brengen? Kunnen er dan goede en slechte illusies zijn? En kan heil bestaan in de aanvaarding van het onaanvaardbare? Deze vragen beantwoordt Spinoza in zijn Tractatus theologico-politicus en zijn Ethica. Prof. Herman De Dijn zet in zijn lezing uiteen wat de antwoorden zijn.

Over de spreker

Herman De Dijn is hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven, met als specialiteit de geschiedenis van de wijsbegeerte in de zeventiende en achttiende eeuw. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België en voormalig voorzitter van de internationale Vereniging Het Spinozahuis. Tot zijn publicaties behoren Spinoza. The Way to Wisdom en Modernité et tradition. Essais de l'entre-deux.

Spinoza Lezingen

In 2007 is het 375 jaar geleden dat Spinoza werd geboren. Speciaal daarom verzorgen drie Spinozakenners dit jaar een lezing. Na Herman De Dijn zijn Jonathan Israel en Steven Nadler aan de beurt. De Spinoza Lezingen worden gegeven door spraakmakende denkers van deze tijd. Ze zijn bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie. De teksten van de Spinoza Lezingen worden gepubliceerd door Uitgeverij Van Gorcum.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411
Toegang vrij, reserveren niet nodig. De zaal gaat open om 19.30 uur.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.