Verbond van Verzekeraars

Europese zorgregels op komst?

De Europese ministers van Volksgezondheid praten op 19 en 20 april tijdens een informele bijeenkomst over de consultatieronde Gezondheidsdiensten, die de Europese Commissie dit najaar heeft gehouden. Hoewel de uitkomst van de consultatie nog niet helder is, vindt het Verbond aanvullende Europese wetgeving op zorgterrein niet nodig. "Onze Zorgverzekeringswet is zo uniek, dat aanvullende wetgeving overbodig is", aldus Esperanza van der Zon.

Europa laat op veel terreinen haar invloed gelden, maar op zorggebied opereren de lidstaten tot nu toe redelijk zelfstandig. Deze zelfstandigheid is de lidstaten ook toegekend in het EG-verdrag. Toch zijn er de afgelopen jaren enkele uitspraken door het Europese Hof gedaan, die daarin verandering lijken te brengen. De meest ingrijpende was de Watts-uitspraak, waarin het Hof zich voor het eerst uitsprak over het recht op tijdige behandeling in combinatie met wachtlijsten. Zo stelde het Hof dat wachtlijsten naar objectief medisch oordeel niet langer mogen zijn dan voor een specifiek geval aanvaardbaar is. Ook werd vastgesteld welke kosten moeten worden vergoed als iemand buiten zijn eigen lidstaat wordt behandeld.

Uniek
Omdat de uitspraken voor een spanningsveld tussen de Europese invloed en de eigen bevoegdheden van de lidstaten zorgden, nam Eurocommissaris Kyprianou in september vorig jaar het initiatief voor de consultatieronde Gezondheidsdiensten. Een van de doelen was meer duidelijkheid te krijgen over de bevoegdheden van Europa en de samenwerking tussen de lidstaten.
Behalve de lidstaten en het Europees Parlement mochten ook patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars hun input leveren voor de consultatieronde. Het Verbond, dat via de Europese koepelorganisatie CEA zijn reactie heeft gegeven, vindt aanvullende regelgeving vanuit Brussel overbodig. "In de Nederlandse Zorgverzekeringswet is op de meest uitgebreide manier uitvoering gegeven aan de uitspraken van het Hof over zorgverlening over de grenzen", meent Van der Zon. "Zo hebben Nederlanders een werelddekking bij hun zorgverzekeraar en dat is uniek binnen de EU. Ook op aansprakelijkheidsgebied hebben we geen aanvullende regels nodig, aangezien er al veel in het internationale privaatrecht is geregeld."

Meerwaarde
De uitkomst van de consultatieronde is nog onduidelijk, maar volgens Van der Zon kan het gebeuren dat er een richtlijn komt waarin de uitspraken van het Hof worden opgenomen, of zelfs verder gaan dan de huidige afspraken, bijvoorbeeld als wordt afgesproken bij grensoverschrijdende zorg meer te vergoeden dan in het huidige pakket het geval is. "Liever zien wij echter - en daar kan Europa wel een meerwaarde hebben - dat de kwaliteitseisen binnen de EU worden geüniformeerd, zodat zowel patiënten als zorgverzekeraars erop aankunnen dat er een minimumkwaliteit in alle EU-landen wordt geboden. Met name voor patiënten die tot een operatie over de grens besluiten, is het prettig goede informatie over kwaliteit en hun rechten te krijgen. Maar ook voor verzekeraars heeft een minimum kwaliteitsgrens een meerwaarde, aangezien dat veel duidelijkheid kan scheppen over de zorg die ze moeten vergoeden en de minimumeisen die daaraan worden gesteld. Een schone taak voor de EU om dat op te pakken." Alle reacties op de consultatieronde zijn te vinden op een speciale website van de EU.

Verzekerd!, april 2007