Ingezonden persbericht


Nummer: 06 Datum: 17-04-2007 Embargo: 19 april, 09.00 uur

Meer paars op straat!
Sociaal Platform Rotterdam adviseert de gemeente om welzijnssector drastisch te veranderen.

Als welzijn paars zou zijn, dan moet er veel meer paars op de Rotterdamse straat. Welzijn moet vraaggericht gaan werken en er moet ruimte komen om extra kwaliteit te leveren. Welzijnsinstellingen blijven nu te veel achter hun eigen muren, worden gehinderd door een grote administratieve druk en belonen hun welzijnswerkers op straat te karig. Resultaat is dat de gemeente met haar welzijn grote kansen missen. Het Sociaal Platform Rotterdam, het adviesorgaan van het Rotterdamse college van B&W op sociaal gebied, adviseert het college om het roer om te gooien: grotere nadruk op uitvoering in plaats van beleid, kortom 'meer paars op straat'.

De welzijnssector zit in Nederland in het slop. Er is jarenlang te weinig geïnvesteerd in deze sector en gemeenten zijn niet helder genoeg over wat ze van de sector verwachten. De gemeenten rekenen welzijnsorganisaties niet af op resultaten, maar beknellen hen in een afreken- en prestatiecultuur. In deze spiraal van geïnstitutionaliseerd wantrouwen, is het moeilijk om goed werk af te leveren voor degenen die beroep doen op welzijnsvoorzieningen. Welzijnswerkers die vernieuwende ideeën hebben, haken af.

Dat is onacceptabel vindt het Sociaal Platform Rotterdam. De sociale uitdagingen in steden als Rotterdam vragen juist om een sterke welzijnssector. Veel bewoners hebben ondersteuning nodig, buurten hebben last van hangjongeren. De welzijnsorganisaties bieden nu onvoldoende antwoord. Daarom brengt het SPR het advies uit aan de Gemeente Rotterdam om het roer om te gooien. Snijd in het afrekenmechanisme en investeer meer in de welzijnswerkers die het werk doen. Door hen beter te betalen, maar ook door hen te coachen. Laat hen vraaggericht werken. Dat betekent de wijk in, actief op zoek naar de mensen die welzijnsondersteuning nodig hebben. Ook 's avonds en in het week-einde. Als de mensen op straat zijn, horen welzijnswerkers niet thuis te zitten. Niet op klanten blijven wachten in het buurthuis dat er onaantrekkelijk uitziet, maar kiezen voor pleinen, sportvelden, speeltuinen en andere openbare plaatsen die een veel aantrekkelijkere locatie voor het welzijnswerk zijn.

Het advies is namens het college in ontvangst genomen door wethouder Jantine Kriens.

Het Sociaal Platform Rotterdam is het adviesorgaan dat het college van de Gemeente Rotterdam adviseert over sociaal beleid. Het SPR bestaat uit twaalf onafhankelijke leden, onder voorzitterschap van ex-minister Pieter Winsemius. Het SPR werkt tevens in vier Rotterdamse (potentiële) probleemwijken om de binding van de bewoners met de wijk te vergroten.

Noot voor de redactie/