Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 094

datum: 18 april 2007

Amersfoort houdt vast aan 'naadloze overgang' voor WMO-cliënten

Sinds 1 januari is de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) van kracht en is de gemeente verantwoordelijk voor het verstrekken van hulp bij het huishouden. Voor Amersfoort was en is het realiseren van een zogenoemde 'naadloze overgang' voor cliënten het uitgangspunt bij deze wetswijziging. Het college is dan ook gealarmeerd door het feit dat nu in de praktijk blijkt dat een grote groep mensen onder het huidige WMO-regime recht hebben op een lichtere vorm van ondersteuning, dan die zij eerder kregen. Het college van B&W heeft inmiddels besloten om voorlopig te blijven vasthouden aan de 'naadloze overgang'. Dat betekent dat Amersfoorters die in 2006 reeds huishoudelijke hulp ontvingen, in 2007 op hetzelfde niveau van ondersteuning kunnen rekenen. Het college van B&W blijft daarnaast de (landelijke) ontwikkelingen op dit gebied op de voet volgen en zal zich op korte termijn beraden of het huidige beleid moet worden bijgesteld.

In 2007 krijgen alle mensen die in 2006 al hulp in de huishouding ontvingen in het kader van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), een herindicatie op grond van de WMO. Door middel van de indicatie wordt bepaald welke categorie van hulp iemand nodig heeft. Er zijn drie categorieën, waarbij categorie 1 de lichtste vorm van ondersteuning biedt (schoonmaakwerkzaamheden) en categorie 3 de zwaarste (schoonmaakwerkzaamheden met ondersteuning in een ontregeld huishouden). Hoewel de voorwaarden voor toewijzing van hulp hetzelfde zijn als onder de AWBZ, blijkt in de praktijk dat een veel grotere groep dan verwacht (ca 80%) na herindicatie uitkomt op de lichtste vorm van ondersteuning. De oorzaak is dat voorheen (binnen de AWBZ) de keuze voor het niveau van ondersteuning werd overgelaten aan de beoordeling van de thuiszorgorganisaties, die relatief vaak kozen voor de hogere categorie zorg. Onder de WMO moeten zorgaanbieders zich houden aan de categorie zorg waarvoor iemand geïndiceerd is.

In Amersfoort ontvangen ongeveer 4000 mensen hulp bij het huishouden.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon: 469 45 04, e-mail: jec.delacroix@amersfoort.nl.


---- --