Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 096

datum: 18 april 2007

Voorontwerp bestemmingsplan Birkhoven-Bokkeduinen vastgesteld

Het college heeft het voorontwerp bestemmingsplan Birkhoven-Bokkeduinen vastgesteld en zal het plan ter peiling aan de gemeenteraad voorleggen. In het bestemmingsplan wordt ondermeer een mogelijke uitbreiding van de accommodaties van de Amersfoortse Mixed Hockey Club (AMHC) en de Atletiek Vereniging Triathlon (AVT) in Birkhoven Noord planologisch mogelijk gemaakt. Daarom heeft het college ervoor gekozen de mogelijkheid voor een golfdriving-range in het gebied te laten vervallen. Met de exploitant worden de mogelijkheden onderzocht van de aanleg van een baan elders in de gemeente. De openbare bosvoorzieningen van Birkhoven-Zuid en Bokkeduinen krijgen de bestemming Natuurgebied en het openbare middengebied van het bos Birkhoven krijgt een Parkgebiedbestemming. Het bestemmingsplan vervangt het inmiddels 50 jaar oude Plan van uitbreiding in hoofdzaak en het bestemmingsplan Birkhoven-Noord uit 2001.

Van sport tot onderwijs

Het gebied Birkhoven-Bokkeduinen heeft een groene en recreatieve functie en herbergt daarnaast een brede variatie aan voorzieningen. Een groot deel van de geldende bestemmingen komt niet meer overeen met de bestaande functies en met de wensen die er leven voor het gebied. In het voorontwerpbestemmingsplan is daarom ruimte gemaakt voor onder meer de nieuwbouw van verpleeghuis Birkhoven, uitbreiding van Huize de Eik en de vestiging van een sportopleiding in het tennishallencomplex in Bokkeduinen. Ook wordt hiermee de uitbreiding van Dierenpark Amersfoort formeel vastgelegd. Voor het terrein aan de Middelhoefseweg is een groot deel van het programma voor herinrichting nu bekend: ecologische verbindingszone, parkeren voor Dierenpark Amersfoort, het kerkgebouw Rafaelgemeente, de overdekte kinderspeelplaats Monkeytown en nog andere bedrijvigheid. Deze gronden zijn dan ook in het bestemmingsplan gedetailleerd bestemd. Een gedeelte van het terrein aan de Middelhoefseweg wordt vooralsnog niet voor bedrijvigheid uitgegeven om een eventuele toekomstige functiewijziging ten behoeve van de plaatsing van woonwagens fysiek niet onmogelijk te maken. Bij het opstellen van het bestemmingplan Isselt wordt het woonwagenbeleid nader uitgewerkt.

Verkeersmaatregelen

In het bestemmingsplan wordt rekening gehouden met de aanpassing van het kruispunt Amsterdamseweg/Barchman Wuytierslaan/Birkstraat om een adequate ontsluiting mogelijk te maken van het terrein Middelhoefseweg. Op dit kruispunt worden extra rijstroken aangebracht op de rijbanen. Ook is een aanpassing van het kruispunt Barchman Wuytierslaan / Soesterweg (toevoegen brede middengeleiders) planologisch mogelijk gemaakt.

Door de gemeente Soest is een voorstudie verricht naar de mogelijkheid van de aanleg van een verdiepte rondweg door de Eempolder tussen het kruispunt "Trier" nabij Paleis Soestdijk in Baarn en het kruispunt Barchman Wuytierslaan / Birktstraat / Amsterdamseweg. De aanleg van deze rondweg zou aansluiten op de locatie Middelhoefseweg. Het college heeft in het bestemmingsplan met deze rondweg geen rekening gehouden. Volgens de voorstudie zou namelijk de rondweg de ecologische verbindingszone bij de Middelhoefseweg doorkruisen. Deze ecologische zone is opgenomen in het Streekplan Utrecht en de Visie Groen-blauwe structuur en is nodig ter compensatie van de verminderde oppervlakte bos in verband met de uitbreiding van het Dierenpark Amersfoort. Daarnaast is ter hoogte van de aansluiting van de rondweg op de Amsterdamseweg de bouw van een kerkgebouw voorzien.

Besluitvorming: een lange weg

Vanaf 2003 is overleg gevoerd met het platform Birkhoven-Bokkeduinen over de invulling van het voorontwerp bestemmingsplan. In het platform heeft de gemeente overleg met de belangengroeperingen SGLA, VBBBB, het Utrechts Landschap, Natuur- en Milieufederatie en de Kamer van Koophandel. Begin 2005 is een eerste concept van het voorontwerp van het bestemmingsplan opgesteld. In een op 19 mei 2005 gehouden consultatiebijeenkomst zijn bewoners en instellingen in het gebied over het plan geïnformeerd en zijn hun wensen geïnventariseerd. Het voorontwerp van het bestemmingsplan Birkhoven-Bokkeduinen is op 24 januari 2006 aan de raad ter peiling voorgelegd. Vervolgens is het plan vrijgegeven voor inspraak en overleg in de periode april/mei 2006. Nu zal het plan ter peiling aan de raad worden voorgelegd en vervolgens voor advies worden toegezonden aan de Provinciale Planologische Commissie.

Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl.


---- --