Ingezonden persbericht PERSBERICHT BLOKKADE ACTIE:
Cellencomplex Schiphol Oost blijft afschrikwekkend voorbeeld - Werkgroep Stop Deportaties eist sluiting en blokkeert het cellencomplex

Vandaag, 19 april 2007, blokkeert Werkgroep Stop Deportaties opnieuw de poorten van het cellencomplex Schiphol Oost. Mensen hebben zich aan elkaar en aan de poort vastgeketend. De blokkade dient om de praktijk van opsluiten en deporteren te hinderen, de mensen maken zichzelf alleen in geval van nood (voor hulpdiensten) los.

De actie is begonnen om 05.30 uur. Werkgroep Stop Deportaties is ter plaatse bereikbaar op tel.nr. 06 15287431.

Op 25 februari 2006, een jaar na de brand die elf mensen het leven kostte, ketenden zich ook mensen aan de hoofdpoort vast: om het complex blijvend te sluiten. De blokkade werd door de marechaussee gebroken. Inmiddels is het complex weer volledig in gebruik omdat de gemeente Haarlemmermeer en justitie menen dat met het installeren van een sprinklerinstallatie alle problemen zijn opgelost.

Na hun arrestatie bij de vorige actie hebben activisten zelf het complex even van binnen kunnen bekijken. Het is een doolhof. De tweepersoons cellen zijn krap en benauwd. Er wordt gelucht in kooien van zo'n zes bij zes meter. Dagelijks worden celinspecties uitgevoerd. Mensen worden elke keer dat zij de 'unit' ergens voor moeten verlaten bij terugkeer gefouilleerd. De bewakers behandelen in het gunstigste geval hun gevangenen met desinteresse.

Deze inhumane en vernederende behandeling treft mensen die voor onbepaalde tijd, veel en veel langer dan een paar dagen, zijn opgesloten om de enkele reden dat zij geen verblijfspapieren hebben. Uitzichtloze psychische mishandeling is dat. Maar voor de overheid is het niet meer dan een goedkope manier van opsluiten.

Werkgroep Stop Deporaties sluit dus weer de poort: Schiphol Oost moet dicht.

Maar dat is niet het enige: alleen al het idee om mensen op te sluiten die niets meer deden dan hier een beter leven zoeken is misdadig. Het stelselmatig criminaliseren van deze mensen dient intussen om het acceptabel te laten lijken. En ook de nieuwe regering wil toch vooral, na een zeer mager 'generaal pardon', de grenzen sluiten, en de centra als afschrik- en pressiemiddel behouden.

Gewelddadige deportaties zijn geen uitzondering en Nederland stuurt mensen doodleuk, in strijd met art. 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, terug naar onveilige gebieden. Daarom is Nederland al enkele malen door het Europees Hof teruggefloten vanwege schendingen van de mensenrechten, zoals op 11 januari jl. in de zaak van een Somalische vluchteling, toen het verbod op martelen door Nederland werd geschonden.

Werkgroep Stop Deportaties wil dat alle bestaande deportatiecentra worden gesloten en geen nieuwe worden gebouwd, ook niet bij Schiphol. Ook geen nieuwe centra op: Kamp Zeist, Zestienhoven, Alphen a/d Rijn, en geen bajesboten in Zaanstad en Dordrecht!

Open de grenzen en respecteer het recht op vrije vestiging!

Werkgroep Stop Deportaties


- Werkgroep Stop Deportaties voerde 9 maal eerder blokkade acties uit; bij de Rotterdamse bajesboten, bij Kamp Zeist, bij detentiecentrum Noorderzand in Heerhugowaard, bij de in aanbouw zijnde gevangenis in Alphen a/d Rijn én bij Schiphol Oost.