Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

jongerenproject Curaçao

18 april 2007

Staatssecretaris Bijleveld is maandag 16 april akkoord gegaan met de financiering van een projectvoorstel van de Chata, waarbij Curaçaose jongeren praktijkervaring kunnen opdoen voordat zij in de toeristische sector aan de slag gaan.

Nederland stelt voor de realisering van dit Hospitality Training Center EUR 500.000 (Naf. 1,2 miljoen) beschikbaar. Het zogeheten `Academy Hotel' is onderdeel van het landelijke onderwijsbeleid van minister Omayra Leeflang van Curaçao, waarbij de jongeren naast onderwijs en vorming ook training krijgen en verantwoordelijkheid leren dragen in de dagelijkse werkpraktijk. De private sector (Chata) heeft in 2006 een public-private samenwerkingsovereenkomst met minister Leeflang gesloten.

Hotel Washington, Curaçao

De Curaçaose hotel- en toerismeorganisatie Chata speelt met het Hospitality Training Center, dat met ingang van het nieuwe schooljaar in september 2007 van start gaat, in op de toegenomen vraag naar praktijkervaring en aan de vraag uit de sector zelf naar geschoold personeel. De opleving in de Curaçaose toeristische sector en de bouw van nieuwe locaties in de nabije toekomst biedt werkgelegenheid aan
2.500 personen voor de komende 5 jaar. Voor 2007 en 2008 is er vraag naar 800 werknemers op SBO niveaus 1, 2 en 3. Het is de bedoeling dat de nieuwe arbeidsplaatsen ten goede komen aan Curaçaose jongeren, zodat op korte termijn geen arbeidskrachten uit de regio geïmporteerd hoeven te worden. Maar de praktijkfaciliteiten zijn op dit moment ontoereikend. De tien lokale toerisme/horeca scholen, die samen slechts drie keukens en twee restaurants tellen, bieden onvoldoende mogelijkheden om alle studenten gedurende veelal korte stages van één maand genoeg ervaring op te laten doen.

De praktijkervaring in het nieuwe `Academy Hotel' bevordert volgens de Chata de kwaliteit van de dienstverlening van de studenten die nu al een toeristische opleiding volgen en bereidt deze jongeren ook zodanig voor dat zij op termijn een baan in deze sector kunnen behouden.

De door Chata gekozen locatie is het in hartje Punda gelegen Hotel Washington, dat onlangs is gerenoveerd en gebruiksklaar wordt gemaakt. Het pand is voor de studenten goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor de gasten is het een klein zakenhotel op loopafstand van winkels en bedrijven. Het heeft ook door de verhoogde activiteiten in de binnenstad voor de directe omgeving een spin-off effect.