Ingezonden persbericht




Dier en Recht

Persbericht

OM besluit niet te vervolgen in zaak misstanden veemarkt Utrecht

Stichting Dier en Recht deed in augustus 2006 aangifte van misstanden op de veemarkten van Leeuwarden en Utrecht. Beelden van de misstanden waren uitgebreid op televisie te zien, er werden kamervragen gesteld en het regende ingezonden brieven. Nu, na ruim een half jaar onderzoek, komen de AID en het Functioneel Parket in 's Hertogenbosch tot de conclusie dat er in het geval van de veemarkt in Utrecht onvoldoende bewijs is om tot vervolging over te gaan.

Dit ondanks het feit dat de Stichting Dier en Recht het bewijsmateriaal kant en klaar heeft aangeleverd in de vorm van foto's, videomateriaal, verslagen en juridische onderbouwing. De beelden van de sterk vermagerde, gewonde en zelfs wrakke koeien logen er niet om. Hoewel het bestuur van de veemarkt in Utrecht inmiddels veel verbeteringen heeft doorgevoerd, vindt Stichting Dier en Recht het onbegrijpelijk dat de misdrijven die zijn gepleegd geen gevolgen hebben voor de betrokkenen. Stichting Dier en Recht zal een artikel 12 procedure (Wetboek van Strafvordering) beginnen teneinde het OM te bewegen alsnog tot vervolging over te gaan.

Het Functioneel Parket in Zwolle acht het - door Dier en Recht aangeleverde bewijs van misstanden op de veemarkt in Leeuwarden - wél voldoende om tot vervolging over te gaan. Deze zaak dient waarschijnlijk nog voor de zomer bij de rechter in Leeuwarden.

Overigens zijn de contacten tussen de Veemarkten Utrecht en Leeuwarden enerzijds en de Stichtingen Dier & Recht en Animals Angels anderzijds, positief te noemen. Leeuwarden heeft een kwaliteitshandboek opgesteld waardoor deze veemarkt voorop loopt in Europa wat betreft de behandeling van de dieren. In Utrecht is op iedere veemarkt een onafhankelijke veearts met studenten aanwezig. Iedere koe wordt gecontroleerd en er zijn sedert geruime tijd geen meldingen meer van misstanden. Dit neemt echter niet weg dat de gepleegde overtredingen zodanig waren dat vervolging van de verantwoordelijken, en wel met name de veemarkt zelf, vanwege rechtvaardigheidsbeginselen noodzakelijk is.

Voor meer informatie over de aangifte door Dier en Recht klik hier.

----------