Ministerie van Financiën

Belastingdienst start groot antifraude project

nieuwsbericht | 19-04-2007 | Directie Voorlichting

De Belastingdienst heeft de afgelopen maanden achter de schermen gewerkt aan groot plan om fraudeurs op te sporen en aan te pakken. Met het plan voert de fiscus de controles op kwaadwillende belastingplichtigen verder op. De Belastingdienst heeft nu al zo'n 700 nieuwe medewerkers aangetrokken die speciaal worden opgeleid voor dit actieve veldwerk. In 2011 bedraagt het totale aantal toezichtmedewerkers bijna 7000.

Op basis van praktijkonderzoek zijn er in verschillende branches nieuwe fiscale risicogroepen aangewezen die de komende jaren extra controles kunnen verwachten. Het gaat daarbij onder andere om belwinkels, ompakbedrijven, de vastgoedsector en groothandels. Ook een deel van de snel opkomende wokrestaurants wordt onder de loep genomen. In samenwerking met onder andere de politie en diverse gemeenten worden door het hele land 'stop-en-betaal'-acties tegen notoire wanbetalers georganiseerd. Flitsauto's scannen kentekens op meerdere openstaande belastingschulden, waarna de politie de wanbetalers van de weg haalt. Doorrijden kan pas nadat de schuld ter plekke is voldaan, anders wordt de auto in beslag genomen.

De bestaande projecten voor de controle van malafide uitzendbureaus en de afval- en schrootverwerkende industrie worden eveneens voortgezet. Hetzelfde geldt voor de lokale en regionale samenwerking in de zogenaamde interventieteams met andere overheidsdiensten. Samen met onder andere samen verschillende gemeenten, politie, OM, Arbeidsinspectie, SIOD en SVB wordt lokaal actie ondernomen bij vermeende misstanden zoals gemeentelijke vrijplaatsen, maar ook branchegericht bij bijvoorbeeld de horeca en de schoonmaakindustrie. Verder worden particuliere belastingaangiften sinds een tijdje gecontroleerd aan de hand van informatie over buitenlandse spaartegoeden die binnenkomt op basis van de Europese spaarrekeningen richtlijn.

De Belastingdienst wil benadrukken dat de acties gericht zijn op vermoedelijke fraudeurs en niet op de 'gewone' goedwillende particulieren en ondernemers. Om ondernemers voor te lichten wordt er - waar mogelijk - samengewerkt met brancheorganisaties om informatiebijeenkomsten te organiseren.

Staatssecretaris De Jager van Financiën: "Naast het feit dat de acties geld zullen opleveren is, het minstens zo belangrijk dat mogelijke fraudeurs verder worden ontmoedigd. Iedereen moet op correcte wijze belasting betalen."