Gemeente Brunssum

Gemeente kiest voor snelle actie in Treebeek

De gemeente Brunssum heeft besloten om prioriteit te geven aan nieuwbouw voor de basisschool St. Franciscus en de Openbare Basisschool Treebeek. In de raadsvergadering van dinsdag 17 april 2007 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven aan het college om voor het eind van 2007, via een haalbaarheidsonderzoek, duidelijk te maken of beide scholen in een gezamenlijke `bredeschool' op de huidige locatie van de St. Franciscus ondergebracht kunnen worden, eventueel samen met andere `kindvoorzieningen' (zoals een peuterspeelzaal).

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat beide scholen onderdeel zouden vormen van een nieuw te bouwen Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV-West), waarin bijvoorbeeld ook gemeenschapshuizen en woningen ondergebracht zouden worden. De bouw daarvan bleek vorig jaar niet haalbaar. Omdat de huidige huisvesting van de beide basisscholen niet meer voldoet en er een snelle oplossing geboden is, is nu besloten om de BMV-West in twee stukken op te knippen, waarbij de basisscholen zullen worden ondergebracht in een zogenaamde `bredeschool Treebeek'. Daarnaast zullen gemeente en woningcorporatie Wonen Zuid in de komende maanden gaan bekijken op welke wijze het woning- en winkelaanbod en het aanbod van maatschappelijke voorzieningen (zorg, sport, gemeenschapshuizen) in Treebeek versterkt kunnen worden.

Vertrouwd en laagdrempelig

Wethouder Eric Geurts van Volkshuisvesting: "Treebeek verdient een revitalisering van de leefbaarheid. Samen met Wonen Zuid willen we investeren in een kwalitatief woningaanbod. In een vitaal winkelcentrum. In voorzieningen voor kinderen, voor mensen die zorg nodig hebben. In de afgelopen jaren dachten we dat de oplossing lag in één groot gebouw waar we van alles in stoppen - scholen, winkels, gemeenschapshuizen, zorgsteunpunten. Eén plek waar inwoners van Treebeek alles zouden vinden. Van dat idee zijn we teruggekomen. Zoals in het raadsprogramma staat: `Massaliteit is niet altijd de beste oplossing'. Ik denk dat we toe moeten naar voorzieningen die qua schaal passen in de omgeving van Treebeek, die stedenbouwkundig aansluiten bij het historische karakter van de wijk. Grootschaligheid past niet in Treebeek. Het is een intieme wijk. Daar moet je je voorzieningen op afstemmen. Vernieuwd en verbeterd, maar toch vertrouwd en laagdrempelig."
eric geurts treebeek
Wethouder Eric Geurts: "Ik denk dat we toe moeten naar voorzieningen die qua schaal passen in de omgeving van Treebeek, die stedenbouwkundig aansluiten bij het historische karakter van de wijk."

Naar een bredeschool

De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om haast te maken met de nieuwbouw voor de basisschool St. Franciscus en de Openbare Basisschool (OBS) Treebeek. Wethouder Richard de Boer van Onderwijs: "De huidige schoolgebouwen zijn slecht. Daar moet dus snel een oplossing voor komen. Vóór het eind van het jaar moet duidelijk zijn of een bredeschool op de huidige locatie van de St. Franciscus haalbaar is. We gaan kijken wie in een dergelijke bredeschool wil gaan zitten - de beide basisscholen, maar mogelijk ook de peuterspeelzaal en eventueel andere partijen - en welke gevolgen dit heeft voor de omvang van het gebouw en de financiering ervan. Krijgen we dit verhaal rond, moet begin 2008 definitief duidelijkheid komen over de bouw van een bredeschool."

Investeren in een `masterplan'

Daarnaast gaat de gemeente praten met Wonen Zuid over een `masterplan Treebeek'. In een masterplan leggen beide partijen vast wat er in de komende jaren moet gebeuren om de wijk te revitaliseren door investeringen in woningen, winkels en maatschappelijke voorzieningen. Wethouder Eric Geurts: "We mogen natuurlijk niet vergeten dat er in de afgelopen jaren al geweldig veel geïnvesteerd is in Treebeek. Wonen Zuid is momenteel bezig met een grootschalige renovatie van de circa 680 eigen woningen in de Brunssumse wijk Treebeek. Onlangs zijn 288 woningen in vijf fasen gerenoveerd. In totaal heeft Wonen Zuid in de afgelopen vijf jaar al voor 21 miljoen euro geïnvesteerd in de wijk, wij als gemeente nog eens 3,8 miljoen. Maar met het `masterplan Treebeek' doen we er een schepje bovenop. Treebeek is een wijk met een fantastische historie, een gaaf bewaard gebleven stedenbouwkundig `gezicht', en met bijzondere kenmerken. Het is méér dan een woonwijk, het is een stadsdeel met een eigen dynamiek. Die dynamiek gaan we herstellen in de oude allure."

Realisatie van het `masterplan Treebeek' gaat "jaren duren," zegt Eric Geurts. "Dat is voor veel mensen lang, ik weet het. Maar we willen het dan ook goed doen. We nemen de burgers serieus. We willen geen luchtkastelen meer communiceren. We gaan voor haalbare, realistische plannen. Concrete oplossingen voor concrete problemen."

Het raadsbesluit over de `Bredeschool Treebeek' en het `masterplan Treebeek' zijn via de website van Brunssum te raadplegen. Ook kunnen hier beelden van de discussie in de raadsvergadering bekeken worden.


---